Δικηγόρου Κατερίνης
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία της απλής διαχείρισης των δημοτικών μας θεμάτων και να περάσουμε πλέον σε μία νέα φιλοσοφία δημιουργικής και προοδευτικής σκέψης, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματά μας, τα οποία είναι τόσο το φυσικό μας περιβάλλον, η εύφορη γη, η τοποθεσία του Δήμου μας και η παγκόσμια φήμη του, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του, οι νέοι επαγγελματίες, οι αγρότες και επιστήμονες του τόπου μας που συνεχίζουν παρά τις αντιξοότητες τον αγώνα τους. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου χρειάζεται μία νέα νοοτροπία. Πρέπει να καταστεί ένας δήμος που να συνθέτει τα θετικά όλων των δημοτικών ενοτήτων του (Λιτοχώρου-Αν. Ολύμπου-Δίου) και να απομονώνει τα αρνητικά, προσφέροντας στους δημότες του την ανάπτυξη, τον ανθρωπισμό, την αρμονία και την δημιουργία που τους αξίζει, ώστε να καταστεί ένας δήμος πρότυπο!
Ειδικότερα:
1. Προώθηση του πρωτογενούς τομέα. Ενίσχυση των αγροτών του δραστηριοποιούνται στο δήμο μας με πρωτοβουλίες για από την δημοτική αρχή για την οργάνωση των ακτινιδιοπαραγωγών και την εξασφάλιση Π.Ο.Π για τα ακτινίδια του τόπου μας ώστε να καταστεί προϊόν στρατηγικής εξαγωγικής σημασίας. Προώθηση μέσω διαβούλευσης και νέων καλλιεργειών για παραγωγή ποιοτικών (πιστοποιημένων) προϊόντων με δυνατότητες διάθεσης στην ντόπια και ξένη αγορά. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η γεωργική δραστηριότητα στον δήμο μας παράγει πλούτο και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για την επέκταση και βελτίωση των αρδευτικού δικτύου και υποδομών από πλευράς του δήμου αλλά και δημιουργία νέων και μεγαλύτερων δεξαμενών ώστε τους καλοκαιρινούς μήνες να μην υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.
2. Ενίσχυση του τουριστικού κλάδου. Πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν, ώστε σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού να γίνει οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του δήμου μας (αρχαιολογικός χώρος Δίου, Κάστρο Πλαταμώνα, παραλίες και φυσικά ο Όλυμπος), και ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων (πχ Olympus Marathon) με κάθε δυνατό μέσο, όπως είναι η προ η αξιοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Αξιοποίηση Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μέσω διαβούλευσης και συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού και την δημοτική αρχή και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, είναι εφικτή η κατάρτιση ενός γενικού πλάνου αξιοποίησης του παγκοσμίως γνωστού για το μυθολογικό του πλαίσιο Ολύμπου, ώστε να καταστεί δυνατή η μελλοντική ανάπτυξη και η τουριστική ενίσχυση του δήμου Δίου-Ολύμπου.
4. Ενίσχυση οικοδομικής δραστηριότητας. Πρέπει σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία να γίνει ένας οριστικός καθορισμός των ζωνών χρήσεων γης ώστε να μην δημιουργείται πλέον τροχοπέδη την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
5. Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δράσεων. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι δράσεις είναι αναπόσπαστο πλέον κομμάτι για την ενίσχυση των υποδομών και της ανάπτυξης στη χώρα μας. Μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιούνται πολλά και χρήσιμα έργα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συνεπώς θα ήταν χρήσιμη και αναγκαία η καθιέρωση ειδικής αντιδημαρχίας με εξειδίκευση στα ευρωπαϊκά προγραμμάτων που θα ασχολείται ειδικά με την απορρόφηση κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα στον δήμο μας, μέσω ΕΕ.
6. Βελτίωση του οδικού δικτύου. Ειδικά στην έδρα του δήμου το Λιτόχωρο, το 80% των δρόμων είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και εντελώς επικίνδυνοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να ανακατευθυνθούν οι δαπάνες σε ένα συνολικό σχέδιο ανακατασκευής του οδικού δικτύου.
7. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Είναι αναγκαία η άσκηση άμεσης πολιτικής δράσης ώστε το Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου να ενισχυθεί τόσο με έμψυχο δυναμικό (στελέχωση με ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων, επιστημονικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό) όσο και υλικοτεχνικά και να καταστεί πραγματικά λειτουργικό και χρήσιμο παρέχοντας μια σωστή, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους τους δημότες.
8. Ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου πρέπει να δώσει κίνητρα στους τοπικούς επαγγελματίες για πρόσληψη νέου προσωπικού. Για παράδειγμα νέες επιχειρήσεις στον «Λάκκο» Λιτοχώρου που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, πρέπει να ενισχυθούν από την Δημοτική Αρχή μέσω απλών και οικονομικών παρεμβάσεων (τοποθέτηση σήμανσης, τοποθέτηση επαρκούς φωτισμού, βελτίωση λιθόστρωτου, περιποίηση των φυτών, βελτίωση της ξύλινης γέφυρας κ.ο.κ). Επίσης άλλα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι πχ. η μείωση των δημοτικών τελών και εισφορών σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ανά τον δήμο Δίου-Ολύμπου για κάθε νέα θέση εργασίας.
9. Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας. Η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής στην σελίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου στην οποία όλοι οι δημότες θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους ή τους προβληματισμούς τους και την κριτική τους σχετικά με όλα τα δημοτικά θέματα, μέσω μίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης ώστε ή εκάστοτε δημοτική αρχή να έχει γνώση για τις θέσεις και τις απόψεις των δημοτών σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον δήμο μας. Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί επίσης να προβάλλεται ζωντανά κάθε δημοτικό συμβούλιο ώστε όλοι οι δημότες που ενδιαφέρονται για τα κοινά να γνωρίζουν για κάθε θέμα που συζητείται και να εκφέρουν γνώμη.
10. Οικολογικός σχεδιασμός. Η προώθηση της οικολογικής νοοτροπίας πρέπει γίνει μέσω ενεργειών όπως α) εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα δημοτικά κτήρια με στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και το οικονομικό όφελος του δήμου. β) κίνητρα σε επιχειρηματίες που ανακυκλώνουν τα απορρίμματα τους σε συνεργασία με τον δήμο. γ) κίνητρα σε δημότες ώστε να εγκαταστήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες στα σπίτια τους. δ) νέος σχεδιασμός για την αποκομιδή και την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων του δήμου Δίου-Ολύμπου. ε) δημιουργία για όλο τον δήμο, συνολικού σχεδίου ανακύκλωσης απορριμμάτων και προώθηση της νοοτροπίας ανακύκλωσης στους δημότες μέσω ενημέρωσης και ειδικών σεμιναρίων.
Όλα τα ανωτέρω αλλά και πολλές άλλες προτάσεις μπορούν να συνεισφέρουν για έναν καλύτερο δήμο Δίου-Ολύμπου, με μέλλον και προοπτική. Αρκεί όπως ανέφερα και στην αρχή να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης μας, να εμπιστευθούμε την νέα γενιά και να περάσουμε από την απλή διαχείριση στην δημιουργία.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.