Free cookie consent management tool by TermsFeed Η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει εξαιτίας της ρύπανσης από πλαστικό. – we4all – OlymposPress.gr
Η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει εξαιτίας της ρύπανσης από πλαστικό. – we4all

Η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει εξαιτίας της ρύπανσης από πλαστικό.
Πάνω από 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται ετησίως και τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο. Η επίδραση αυτών των πλαστικών απορριμμάτων είναι τεραστίων διαστάσεων με περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια νάνο - και μικροπλαστικά κομμάτια στον ανοιχτό ωκεανό - με βάρος που φτάνει τους 269.000 τόνους.


Η οδηγία για τα πλαστικά μίας χρήσης αποτελεί βασικό εργαλείο της EE για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.


Μάθετε περισσότερα για την οδηγία της ΕΕ για τα πλαστικά μίας χρήσης https://environment.ec.europa.eu/topics/plastics/single-use-plastics_en

6 καλές πρακτικές που μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα για να αποτρέψουμε την ρύπανση από τα πλαστικά
1. Μειώνουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης

Στα πλαστικά μιας χρήσης περιλαμβάνονται οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια νερού, τα καλαμάκια, τα ποτήρια, διάφορα σκεύη και συσκευασίες έτοιμου φαγητού, αλλά και κάθε άλλο πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιείται μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτεται.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι α) μειώνουμε ως και μηδενίζουμε την αγορά προιόντων από πλαστικό μιας χρήσης που μας είναι απαραίτητα (π.χ. πλαστικά καλαμάκια, πλαστικές σακούλες, δοχεία για φαγητό) και β) αντικαθιστούμε αυτά τα προϊόντα με προϊόντα που δεν ρυπαίνουν, που ανακυκλώνονται πιο εύκολα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, όπως υφασμάτινες τσάντες αντί για πλαστικές, γυάλινα δοχεία φαγητού, μπουκάλια τύπου thermos πολλαπλών χρήσεων, φυτικά, γυάλινα ή μεταλλικά καλαμάκια κα.

2. Ανακυκλώνουμε σωστά

Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά όταν χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης (και άλλα υλικά) που μπορούν να ανακυκλωθούν, θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα να τα ανακυκλώνουμε. Επί του παρόντος, μόλις το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται παγκοσμίως. Η ανακύκλωση συμβάλλει στην απομάκρυνση των πλαστικών από τους ωκεανούς και μειώνει την ποσότητα του "νέου" πλαστικού που κυκλοφορεί.

3. Συμμετέχουμε σε έναν καθαρισμό της παραλίας

Βοηθήστε μας να απομακρύνουμε τα πλαστικά από τις θάλασσές μας. Αυτός είναι ένας από τους πιο άμεσους και ανταποδοτικούς τρόπους καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών. Αυτό το καλοκαίρι μπορούμε να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια και συλλέγουμε εμείς τα πλαστικά απορρίμματα που εντοπίζουμε στις παραλίες. μόνοι σας, με φίλους, με την οικογένειά κάθε φορά που πηγαίνουμε στην παραλία. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε έναν καθαρισμό της we4all ή να οργανώσετε έναν καθαρισμό της τοπικής σας παραλίας. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

4. Αποφεύγουμε την χρήση προϊόντων που περιέχουν μικροσφαιρίδια

Τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, τα λεγόμενα "microbeads", έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μια αυξανόμενη πηγή πλαστικής ρύπανσης των ωκεανών. Τα μικροσφαιρίδια βρίσκονται σε αρκετά προϊόντα απολέπισης προσώπου, οδοντόκρεμες, προϊόντα πλύσης σώματος και καταλήγουν πολύ εύκολα στους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς μας μέσω των συστημάτων αποχέτευσης επηρεάζοντας εκατοντάδες θαλάσσια είδη. Αποφεύγουμε τα προϊόντα που περιέχουν πλαστικά μικροσφαιρίδια αναζητώντας την ένδειξη "πολυθελένιο" και "πολυπροπυλένιο" στις ετικέτες των συστατικών.

5. Διαδίδουμε το μήνυμα

Μένουμε ενημερωμένοι και ταυτόχρονα ενημερώνουμε τους φίλους και την οικογένειά μας για το πώς μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης και όλοι μαζί να φροντίσουμε και για την υγεία των θαλασσών μας.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.