Free cookie consent management tool by TermsFeed 5ος Διαγωνισμός Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού με συνοδεία μίας φωτογραφίας κειμηλίου – OlymposPress.gr
5ος Διαγωνισμός Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού με συνοδεία μίας φωτογραφίας κειμηλίου
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι 4 προηγούμενοι Διαγωνισμοί Ποίησης Νέων [προς τιμή α) της Κικής Δημουλά, β) του Τάσου Λειβαδίτη, γ) του Γιάννη Ρίτσου και δ) του Μανόλη Αναγνωστάκη], προκηρύσσει 5ο Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού με συνοδεία μίας φωτογραφίας κειμηλίου, με τίτλο: ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΑΝΙΑ «Ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι…» (Ανατολή | Κ. Παλαμάς).



Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας με εμπνεύσεις τόσο από το υψηλό επίπεδο της ζωής στην Ιωνία μέχρι το 1921, όσο και από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).



Ο κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει, μαζί με το ποίημα ή τον πεζόμορφο στοχασμό του, να αποστέλλει και μία φωτογραφία με λεζάντα (των Ιώνων συγγενών του ή μιας φιλικής οικογένειας από την Ιωνία) διότι η Ανθολογία που θα εκδοθεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδ. ΑΡΧΥΤΑΣ, θα εμπλουτίζεται με τέτοια κειμήλια, η οποία έτσι θα αποτελεί λίθο στο ‘οικοδόμημα της Μνήμης για ήρωες και πρόσφυγες’.



Ο Διαγωνισμός αρχίζει στις 15/05/2022 και λήγει στις 30/06/2022. Οι διαγωνιζόμενοι δεν καταβάλλουν έξοδα συμμετοχής.



Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να έχουν ως πηγές αναφοράς τα έργα των συγγραφέων που έγραψαν για το δράμα της Ιωνίας (Ηλίας Βενέζης, Διδώ Σωτηρίου, Γ. Σεφέρης κ.ά.).



Α. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ



1. Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν ελληνόφωνες νέοι, μεσήλικες, πρεσβύτεροι, ηλικίας 17-97 χρόνων, από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια.



2. Το έργο πρέπει να έχει γραφτεί για τον Διαγωνισμό αυτό και μόνο, να μην έχει υποβληθεί σ’ άλλο Διαγωνισμό σε Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια ή να έχει εκδοθεί αλλού.



3. Ο διαγωνιζόμενος υποβάλει μόνο ένα ποίημα ή πεζόμορφο ποιητικό στοχασμό, συνοδευόμενο από μια φωτογραφεία κειμήλιο, με λεζάντα (των Ιώνων συγγενών του ή μιας φιλικής οικογένειας από την Ιωνία).



4. Το έργο που θα κατατεθεί θα είναι α) ποίημα 12-22 γραμμών (90-170 λέξεων) ή β) πεζόμορφος ποιητικός στοχασμός, κείμενο 16-25 γραμμών (250-400 λέξεων), διαφορετικά κρίνεται άκυρη η συμμετοχή.



5. Η ιδιωτική φωτογραφία που θα κατατεθεί, θα πρέπει να είναι σκαναρισμένη (όχι να μεγεθυνθεί μετά το σκανάρισμα) σε υψηλή ανάλυση 300dpi και αν είναι πλάγια φωτογραφία, τότε το πλάτος της να είναι περίπου 17cm, ενώ αν είναι όρθια η φωτογραφία, τότε το ύψος της να είναι περίπου 15,5cm. Οπωσδήποτε κάθε φωτογραφία θα συνοδεύεται από λεζάντα έως 20 λέξεις.



6. Γραφή σε αρχείο Word Text με γραμματοσειρά Calibri ή Times New Roman, μεγέθους 12, με διάστημα γραμμών 1,0.



7. Τα έργα που θα υποβάλλονται πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα – πανελλήνια δημοτική και δεν θα περιέχουν ανοίκειες ή υβριστικές εκφράσεις/ λέξεις ακρότητας, ρατσισμού, ναζισμού-φασισμού, εναντίον της ελευθερίας και δημοκρατίας.



8. Θέμα: ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ «Ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι…» (Ανατολή | Κ. Παλαμάς). Ζωή, Καταστροφή, Προσφυγιά, Ελευθερία, Διδαχές, Το μέλλον μέσα από τα μάτια των προγόνων μας.



9. Οι διαγωνιζόμενοι απαντούν με 50 λέξεις στην ερώτηση i) «Γιατί γράφεις ποίηση;» και με 50 λέξεις στην ερώτηση ii) ‘‘Γιατί Δεν Ξεχνάς την Ιωνία;’’ (τη ζωή ή την καταστροφή της).



10. Ο διαγωνιζόμενος στέλνει επίσης ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα παρουσίασης της προσωπικότητάς του - το πολύ 40 λέξεων – ως συνεχές κείμενο, που να αναφέρει τις εξής πληροφορίες α) όνομα και επίθετο, β) Χρόνος γέννησης, γ) τόποι γέννησης και διαμονής, δ) μόρφωση, ε) εργασία, στ) ασχολίες, χόμπι, στόχοι.



11. Ο διαγωνιζόμενος στέλνει τα κείμενα (1 αρχείο word: κείμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό, απαντήσεις στις δύο ερωτήσεις και συνοπτικό βιογραφικό) και τη φωτογραφία κειμήλιο (1 αρχείο jpg), όλα ορθά αποθηκευμένα ώστε να φαίνεται το ονοματεπώνυμό του, σύμφωνα με τα δεδομένα του Διαγωνισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση /e-mail: [email protected] υπόψη της Επιτροπής του Διαγωνισμού με θέμα: Διαγωνισμός Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΜΟΡΦΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ - ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ - Ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι…»





Β. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Η Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές, εκπαιδευτικούς, συγγραφείς, κριτικούς λογοτεχνίας και έγκριτους επιστήμονες. Η Επιτροπή απορρίπτει έργα που δεν πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις 1-11.



Γ. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ



Η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τα καλύτερα έργα που θα υποβληθούν, τα οποία και θα ενταχθούν στην Ανθολογία Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ - Ω Σμύρνη πάντα εσύ μαργαριτάρι…», η οποία θα εκδοθεί από τον ΣΠΕΚ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΑΡΧΥΤΑΣ. Επιπλέον οι επιτυχόντες θα προβληθούν μαζί με τα έργα τους από πλευράς του ΣΠΕΚ μέσω του Διεθνούς Διαδικτυακού Κόμβου του www.cultural-association.org, μέσω εκπομπών του στο Web RadioTV “Solomos” του ΣΠΕΚ, μέσω του Δελτίου «ΩΡΕΣ» του ΣΠΕΚ και του ετήσιου περιοδικού του ΣΠΕΚ «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ», και μέσω της Ψηφιακής Λέσχης Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. του ΣΠΕΚ. Παράλληλα, θα προβληθούν μέσα από αρκετές στήλες και εκπομπές ΜΜΕ, Social Media κ.ο.κ. που συνεργάζονται με το ΣΠΕΚ. Επιπρόσθετα, οι επιτυχόντες θα κληθούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, με απαγγελία του έργου τους στην ετήσια Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του ΣΠΕΚ σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο.



Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού – οι Επιτυχόντες θα ανακοινωθούν μέχρι 15/9/2022.



Άξια η Μνήμη της Ιωνίας-Σμύρνης! Καλώς να ορίσουν οι διαγωνιζόμενοι του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου!



Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ



Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, ΜΑ, ΒΑ

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου



Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης,

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου



ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ SITE ΤΟΥ ΣΠΕΚ www.cultural-association.org

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.