Free cookie consent management tool by TermsFeed “Φως” στον αρχαιολογικό πλούτο της Β. Πιερίας. – OlymposPress.gr
“Φως” στον αρχαιολογικό πλούτο της Β. Πιερίας.











Στον ειδυλλιακό τόπο της Αρχαίας Πύδνας, με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 19 Αυγούστου οι Αρχαιολογικές Ομιλίες με σημείο αναφοράς τη Βόρεια Πιερία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου και σε συνεργασία με το δήμο Πύδνας- Κολινδρού. 

Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά, για όσους βρέθηκαν στο ακροατήριο, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία και άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από τις σωστικές ανασκαφές των προηγούμενων χρόνων στην περιοχή που αφορούν τη Νεολιθική Περίοδο, μέσα από τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις των αρχαιολόγων Μαρίας Παππά και Κωνσταντίνου Νούλα. Τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τις ανασκαφές αυτές, όπως σημείωσαν οι αρχαιολόγοι, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας επεκτείνοντας τη γνώση μας γύρω από τη νεολιθική περίοδο στον ελλαδικό χώρο. 

Στο θεσμό των αρχαιολογικών ομιλιών, μέσω των οποίων το Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια δίνει βήμα και στους αρχαιολόγους της Βόρειας Πιερίας, για να παρουσιάσουν το σημαντικότατο έργο τους, αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος. Όπως είπε, η πρωτοβουλία του ΟΡΦΕΟ να εντάξει-εκτός από το Δίον- και μία δεύτερη εκδήλωση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τον δήμο Πύδνας- Κολινδρού, σχετίζεται με την ανάγκη να φωτιστούν τα “εκπληκτικά πράγματα” που συμβαίνουν στη Βόρεια Πιερία. 

“Αρχικά στις Λουλουδιές και μετέπειτα εδώ στην Αρχαία Πύδνα διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά η συγκεκριμένη εκδήλωση με κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο Μάνθος Μπέσιος, ο Γιάννης Τζιφόπουλος, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, η Ευτέρπη Μαρκή και αρκετοί άλλοι, όπως σήμερα ο Κώστας Νούλας και η Μαρία Παππά, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους αναδεικνύουν τον απαράμμιλο αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής”, σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος επισημαίνοντας ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου φρόντισε ώστε αυτές οι εισηγήσεις να καταγραφούν και τα πρακτικά τους να δημοσιευθούν “προκειμένου να τύχουν της προσοχής των αρμοδίων”. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΟΡ.ΦΕ.Ο έχει εντάξει τις εκδηλώσεις αυτές στο πρόγραμμά του, εκτιμώντας την επιστημονική αξιοσύνη και εμπειρία των σπουδαίων επιστημόνων που εργάζονται, όπως είπε, με ιδιαίτερη επιμέλεια “χωρίς-δυστυχώς- να έχει εκτιμηθεί και προωθηθεί, όσο αξίζει, αυτό το σημαντικό έργο που επιτελείται εδώ και χρόνια σ’ αυτόν εδώ τον τόπο”. 
“Είμαστε βέβαιοι πως, όταν τα ευρήματα αυτά γίνουν ευρύτερα γνωστά, θα αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής και όχι μόνο. Απαιτείται όμως, από όλους μας και κυρίως από τους αρμοδίους της Πολιτείας και των φορέων, ο απαραίτητος σχεδιασμός. Πρέπει να σχεδιαστεί πάνω σε αυτούς τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους ένα αναπτυξιακό μάστερ πλαν. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΟΡ.ΦΕ.Ο έχει ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο εναλλακτικών μορφών πολιτισμού και τουρισμού για την περιοχή και γενικότερα για την Πιερία” επεσήμανε ο κ. Παπαχρήστος δηλώνοντας ότι ο ΟΡ.ΦΕ.Ο είναι πάντα στη διάθεση κάθε θεσμοθετημένου φορέα για συνεργασία. 
Την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και με μία σειρά εκδηλώσεων και στη Βόρεια Πιερία εξέφρασε ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού Βαγγέλης Λαγδάρης ευχαριστώντας το πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του ΟΡΦΕΟ “που επεκτείνουν αυτό το θεσμό ο οποίος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της Πιερίας όλα αυτά τα χρόνια για το πλούσιο έργο το οποίο παράγει”. 
“Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί για να αναδείξουμε την ιστορικότητα αυτής της περιοχής, την πλούσια ιστορία, τον μεγάλο πολιτισμό που έχουμε και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας” υπογράμμισε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας γίνεται προσπάθεια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. 
Στα αποτελέσματα της σωστικής ανασκαφής στη θέση “Αγίασμα” Μακρυγιάλου, που ξεκίνησε με αφορμή τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής και της Εθνικής Οδού, αναφέρθηκε η Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας Μαρία Παππά. 
Όπως είπε οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως έναν νεολιθικό οικισμό με δύο φάσεις που χρονολογείται από 5300-4900 π.Χ (Μακρύγιαλος 1) και 4800-4500π.Χ (Μακρύγιαλος 2) και πλήθος ευρημάτων (οστά, ειδώλια, σκεύη, κτερίσματα και πολλά αντικείμενα αναθηματικού χαρακτήρα) ενώ τα κατάλοιπα του οικισμού δίνουν ικανοποιητικά στοιχεία για την ανοδομή των σπιτιών καθώς και τις οικιακές συνήθειες των νεολιθικών κατοίκων του Μακρυγιάλου. “Η ανασκαφή αυτή επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την έρευνα της ελλαδικής νεολιθικής και αποτέλεσε οδηγό για ακόλουθες έρευνες” σημείωσε η κ. Παππά εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα παρουσιαστεί και στο κοινό καθώς τα ευρήματα βρίσκονται ακόμη στις αποθήκες. Κλείνοντας η κ. Παππά αφιέρωσε την παρουσίαση στη μνήμη του Παναγιώτη Μιάουρα “αρχαιοφύλακα και αγαπημένου φίλου αλλά κυρίως του ανθρώπου που έβαλε τις βάσεις για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της Β. Πιερίας και στήριξε από την πρώτη στιγμή το έργο των αρχαιολόγων. Του οφείλουμε πολλά.” 

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Νούλα που στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής μελετά τα πήλινα ειδώλια που προέρχονται από τις ανασκαφές της Β. Πιερίας. Αυτό ήταν και το θέμα της εισήγησής του παρουσιάζοντας με σαφήνεια τα διαφορετικής όψης και χρήσης πήλινα ειδώλια που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα καθώς και τις τεχνικές της λεγόμενης κοροπλαστικής. Πρόκειται για την τέχνη του κοροπλάθου ή κοροπλάστη, αυτού δηλαδή που πλάθει πήλινα αγαλματίδια ή ειδώλια που παριστάνουν κόρες. 
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Βόρεια Πιερία έχει να επιδείξει έναν τεράστιο πλούτο σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων και με ιδιαίτερη ικανοποίηση το κοινό άκουσε το δήμαρχο Βαγγέλη Λαγδάρη να ανακοινώνει ότι πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η επισκέψιμη αρχαιοθήκη προκειμένου όλα αυτά τα ευρήματα να εκτεθούν επιτέλους στο κοινό. 
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μελίνα Παπαδοπούλου, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ Ολύμπου η οποία εκ μέρους του ΟΡ.ΦΕ.Ο ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον δήμο Πύδνας- Κολινδρού και ειδικότερα τις αντιδημάρχους Πολιτισμού Βάσω Νικολοπούλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αργυρούλα Ασλανίδου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, τον “οικοδεσπότη” του χώρου Αθανάσιο Γκιουρμετάρογλου, τον Φιλανθρωπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάλου “Η Στέγη Αγάπης” καθώς και τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας. 

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με τις μελωδικές φωνές της Μαρίκας Φωτοπούλου και του Γιάννη Κοτσερίδη.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.