Οι διαγνώσεις ψυχικής υγείας έχουν γίνει πιο διαδεδομένες και συζητούνται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, και ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση και κατανόηση της ψυχικής υγείας, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιβλαβείς γενικεύσεις. Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να σκεφτεί ότι όλα τα άτομα με μια συγκεκριμένη διάγνωση συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτού του είδους η σκέψη δεν είναι μόνο ανόητη, αλλά και επικίνδυνη, ιδίως όταν προέρχονται και από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Οι διαγνώσεις μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για την κατανόηση και τη θεραπεία των καταστάσεων ψυχικής υγείας, αλλά δεν είναι το Α και το Ω. Αν και μπορούν να αποτελέσουν ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των συμπεριφορών και των συναισθημάτων και των προβλημάτων ενός ατόμου, δεν λαμβάνουν υπόψη την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της ατομικής εμπειρίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια διάγνωση δεν καθορίζει ένα άτομο- αντίθετα, είναι ένας τρόπος κατανόησης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του.
Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας με προσοχή, ειδικά και εάν είμαστε επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ενώ οι διαγνώσεις μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ψυχική υγεία ενός ατόμου, δεν αποτελούν ολόκληρη την εικόνα. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία της ψυχικής υγείας, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση των ατομικών εμπειριών και περιστάσεων του ατόμου, καθώς και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας του.
Ένα ολοκληρωμένο και εξατομικευμένο διαγνωστικό πρόγραμμα ψυχικής υγείας είναι σημαντικό παράλληλα να παρέχει και σωστή ψυχοεκπαίδευση και να μην μένει μόνο στις διαγνωστικές ταμπέλες. Η διάγνωση οφείλει να ενδυναμώνει τον ασθενή και να ανοίγει σωστούς δρόμους για την αποτελεσματική θεραπεία.
Οι γενικεύσεις σχετικά με τα άτομα με διαγνώσεις ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς, οδηγώντας σε περαιτέρω στιγματισμό και παρεξήγηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που αναζητούν θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας. Ο στιγματισμός μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ντροπής και αμηχανίας και μπορεί να αποτρέψει τα άτομα από το να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.
Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είναι ευθύνη μας να προσεγγίζουμε τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας με προσοχή και φροντίδα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι διαγνώσεις δεν είναι η συνολική εικόνα και ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό. Με μια ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία της ψυχικής υγείας και αποφεύγοντας τις επιβλαβείς γενικεύσεις, μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όσους αναζητούν θεραπεία.
--
Ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King's College London), ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος του BipolarLab.com και της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ). Πιστοποιημένος Γνωσιακός Συμπεριφορικός Θεραπευτής από το Beck Institute Αμερικής. Μεγάλωσε με τη διπολική διαταραχή χάρις στον πατέρα του (Γεώργιο Μάλλιαρη) και ασχολείται αποκλειστικά μαζί της. Μαθαίνει στους διπολικούς ασθενείς του, να αγαπούν και να μη φοβούνται τη διπολική τους διαταραχή και να ζουν μαζί της καλά και δημιουργικά.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.