Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του ΄21
στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης
Με τον ιδανικότερο τρόπο το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης εόρτασε τη διακοσιοστή τρίτη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 21ης Μαρτίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου πέρα της ιστορικής μνείας, τίμησε όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας.
Με ιστορικές αναφορές στα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, τις μετέπειτα εξελίξεις, με ποιητικό λόγο, με θεατρικά δρώμενα και με χορωδιακά ακούσματα, μαθήτριες και μαθητές των τάξεων, α΄-ε΄ (χορωδία) και των δύο τμημάτων της Στ΄ του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, σκιαγράφησαν και γνωστοποίησαν στους γονείς και κηδεμόνες αλλά και σε όλη την μαθητική οικογένεια τα γεγονότα και τους σημαντικότερους σταθμούς του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.
Με ενδυμασίες της εποχής, η όλη σκηνική δράση της εκδήλωσης ανέδειξε τα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του ΄21 μάλιστα με τις φιγούρες των αγωνιστών να αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπα των παιδιών, τα οποία απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς του αγώνα.
Στην χαιρετιστήρια αναφορά της η διευθύντρια του σχολείου, Σοφία Αργυροπούλου, ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν με τις προσπάθειές τους στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης καθώς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την παρουσία του και την αμέριστη συμπαράσταση στα δρώμενα του σχολείου. Επίσης, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία με την Αντιπεριφερειάρχη κα. Σοφία Μαυρίδου, η οποία χαιρέτησε θερμά την εκδήλωση. στην οποία δεν μπορούσε δυστυχώς να παρευρεθεί λόγω αναλυμένων υποχρεώσεων. Κλείνοντας τον χαιρετισμό της κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην γιορτή της λήξης της σχολικής χρονιάς και ευχήθηκε καλό κατευόδιο στο έργο του σχολείου.
Αναπτύσσοντας την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, η υποδιευθύντρια του 15ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, σταχυολόγησε τα ιστορικά γεγονότα από την υποδούλωση της Ρωμιοσύνης ίσαμε με τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους και τα επακόλουθα χρόνια, καθώς και τους λοιπούς αγώνες για την προσάρτηση στον Ελλαδικό κορμό και άλλων εδαφών.
Στάθηκε στον διπλό χαρακτήρα της εορτής της 25ης Μαρτίου, Ελληνική Επανάσταση και Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, καταλήγοντας: «Η ελευθερία είναι αναμφισβήτητο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι χρέος κάθε ανθρώπου να τη σέβεται να την υπερασπίζεται. Διότι μόνο μέσα από ελεύθερους λαούς προάγεται η δημοκρατία και μόνο μέσα στη δημοκρατία γεννιούνται ελεύθεροι άνθρωποι. Άνθρωποι που γνωρίζουν και προασπίζονται το δικαίωμα όλων στην ισότητα, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη.
Διότι “Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, Συλλογάται καλά.” όπως αναφέρει ο Ρήγας Φεραίος.»
Για την υλοποίηση της εορτής, συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί, Παρασκευή Τζιάτζιου, Ανθή Δαμασκηνού, Δημήτριος Αποστολός, Βασίλειος Λάμπρου, Ιουλία Πορφυριάδου, Αναστασία Μακρίδου και Γεωργία Νταρή.
Από μέρους της διευθύντριας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Παρθενόπης Τριανταφυλλίδου, χαιρέτισαν την εκδήλωση. οι, Μαριάνθη Παπαθανασίου - προϊσταμένη τμήματος εκπαιδευτικών θεμάτων και Μαργαρίτα Αμανατίδου-υπεύθυνη καινοτόμων δράσεων.
Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.