ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Τρίτη, 12/3/ 2024
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΣΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ:
Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού αδελφοποιείται
με τον Δήμο Δραγατσανίου της Ρουμανίας!!
• Με τον τόπο όπου έπεσαν ηρωικά, το 1821, οι νέοι Έλληνες φοιτητές, από όλη την Ευρώπη, που συγκροτούσαν τον Ιερό Λόχο, υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
• Κι όσοι γλύτωσαν, το οφείλουν στον «δικό μας» Οπλαρχηγό Γεωργάκη Ολύμπιο.
• Με επίσημη Πρόσκληση, στις 21 Μαρτίου στη Ρουμανία ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Κομπατσιάρης.
Διακόσια τρία (203) χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η υπό τον κ. Χρήστο Κομπατσιάρη, Δημοτική Αρχή του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, υλοποιώντας μια οραματική πρωτοβουλία ιστορικής, εθνικής αυτογνωσίας, προχωρά σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, για όλο τον Ελληνισμό. Ολοκλήρωσε ταχύτατα τις προκαταρκτικές συνεννοήσεις και δρομολογεί πλέον επίσημα, τη διαδικασία Αδελφοποίησης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, με τον Δήμο Δραγατσανίου της Ρουμανίας. Με απλά λόγια, ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, γίνεται ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας, ο οποίος συνδέει τον τόπο του, την ιστορία και την κοινωνία του, αλλά και όλη τη χώρα, με έναν εμβληματικό τόπο, για την Εθνεγερσία του 1821 και την Απελευθέρωση του Ελληνισμού, από το ζυγό των Οθωμανών.
Η πρωτοβουλία του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού αναδεικνύει εύστοχα, τη σχέση δύο «προδρομικών», επαναστατικών κινημάτων: Τη θυσία των Ιερολοχιτών στο Δραγατσάνι, με τη θυσία των προγόνων του ιστορικού τόπου της Μακεδονίας. Των Κολινδρινών, που το 1878, κήρυξαν την πρώτη Επανάσταση, μετά το 1821, στη σκλαβωμένη ακόμη Μακεδονία. Κι όπως η θυσία του Ιερού Λόχου, στο Δραγατσάνι, ενέπνευσε τους Αγωνιστές του ΄21 και οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση, ένα σημαντικό μέρος της υπόδουλης Ελλάδας, έτσι και ο Αγώνας του Κοσμά Δουμπιώτη, του Επισκόπου Κίτρους Νικόλαου Λούση, του Βαγγέλη Χοστέβα, του Παύλου Πατραλέξη, των ανδρών και των γυναικών του Κολινδρού, που θυσιάστηκαν για τη Λευτεριά, στάθηκε πηγή έμπνευσης και οδοδείκτης πορείας, για τον Παύλο Μελά, τον Γερμανό Καραβαγγέλη και τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους Έλληνες, που κατάφεραν να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας και στη Μακεδονία.
Το Δραγατσάνι όμως, δεν συνδέεται με την Πιερία και τη Μακεδονία, μόνο μέσω της ιστορικής μάχης με τους Τούρκους, από τον Ιερό Λόχο, το στρατιωτικό σώμα που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, στα μέσα Μαρτίου του 1821 και συγκροτήθηκε από εθελοντές φοιτητές και σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας, της Οδησσού, αλλά και άλλων, μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ο τόπος όπου έπεσαν ηρωικά, γράφοντας μια ένδοξη σελίδα στη νεοελληνική ιστορία, οι εκατόνταρχοι, ο σημαιοφόρος του Λόχου, 25 αξιωματικοί και 180 στρατιώτες. Ενώ 37 Ιερολοχίτες αιχμαλωτίστηκαν και στάλθηκαν στο Βουκουρέστι κι από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου αποκεφαλίστηκαν. Η μάχη στο Δραγατσάνι, συνδέεται με τη Μακεδονία και ειδικά με την Πιερία, επειδή, στην πιο κρίσιμη στιγμή, έφτασε στον τόπο της μάχης ο οπλαρχηγός Γεωργάκης Ολύμπιος, ο οποίος διέσωσε 136 Ιερολοχίτες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του Ιερού Λόχου Νικόλαος Υψηλάντης και ο υπασπιστής του Αθανάσιος Τσακάλωφ. Ο Γεωργάκης Ολύμπιος, που ήταν αυτός που διέσωσε και τη σημαία του Ιερού Λόχου, από το σημείο που είχε πέσει ο σημαιοφόρος του.
Στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης των Δήμων Πύδνας – Κολινδρού και Δραγατσανίου, ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Κομπατσιάρης εκλήθη να μεταβεί, στις 21 Μαρτίου στη Ρουμανία. Την πρόσκληση απηύθυναν από κοινού, ο Δρ. Γαβριήλ - Ντράγκος Ζηζόπουλος (Gabriel - Dragos Zisopol), Βουλευτής του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και ο Δήμαρχος Δραγατσανίου κ. Cristian Nedelcu. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρουμανία, ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού, κ. Κομπατσιάρης, θα συνυπογράψει, σε ειδική τελετή, στη Βουλή της Ρουμανίας, από κοινού με τον Ρουμάνο συνάδελφό του κ. Nedelcu, το Προκαταρκτικό, Πρωτόκολλο Συνεργασίας / Σύμφωνο Φιλίας των δύο Δήμων, στη βάση του οποίου θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες Αδελφοποίησης των Δήμων τους, τόσο προς τα συναρμόδια Υπουργεία στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, όσο και προς την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί τις εν λόγω συνεργασίες.
Ο Δήμαρχος Πύδνας –Κολινδρού θα παραστεί και θα καταθέσει στεφάνι, στην επίσημη Εκδήλωση Μνήμης, που θα γίνει στις 23 Μαρτίου, στο κοιμητήριο του Δραγατσανίου, την οποία συνδιοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, ο Δήμος Δραγατσανίου και οι αρχές της Ρουμανικής Πολιτείας. Στο κοιμητήριο του Δραγατσανίου υπάρχει το Μνημείο των Πεσόντων Ιερολοχιτών, το οποίο ανεγέρθηκε στα 1884. Το φιλοτέχνησαν, από πεντελικό μάρμαρο, οι Τήνιοι καλλιτέχνες Γιαννούλης Χαλεπάς και Ιωάννης Λαμπαδίτης, έχει ύψος συνολικά επτά μέτρων. Στην κύρια όψη του στυλοβάτη του υψώνεται μονόλιθος πέντε (5) μέτρων με ανάγλυφο σταυρό επί της ημισελήνου και από κάτω το σύμβολο των Ιερολοχιτών. Ενώ στο κέντρο του στυλοβάτη, εν μέσω δάφνινου στεφανιού, αναγράφεται με χρυσά γράμματα: «ΔΙΑΒΑΤΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΟΤΙ, ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ, ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΑΜΕΝΟΙ».
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.