Free cookie consent management tool by TermsFeed ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. – OlymposPress.gr
ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.


Με αφορμή την εκδήλωση «Όλυμπος: 2.918 μ. Μύθου και Ιστορίας» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στην οποία κόπηκαν από το πρόγραμμα χωρίς να δοθούν εξηγήσεις οι «Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις», οπότε δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουμε την άποψη μας) οι Φίλοι του Περιβάλλοντος θα σας διηγηθούμε μια ιστορία, προσπαθώντας να εξηγήσουμε γιατί δεν έχει έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη στον Όλυμπο.
Η ιστορία μας αρχίζει το 1985, όταν συντάχθηκε το 1ο γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Δρυμού από ομάδα ειδικών επιστημόνων που συγκρότησε το Υπουργείο Γεωργίας.
Αυτή ήταν η πρώτη προσπάθεια να κατοχυρωθεί επιτέλους νομικά ο Όλυμπος, καθώς η ανακήρυξη του σε Εθνικό Δρυμό το 1938 αφορούσε ένα μικρό μόνο τμήμα του ορεινού όγκου.
Νομική κατοχύρωση σημαίνει να επεκταθούν τα όρια του Εθνικού Δρυμού, να προσδιοριστούν τα όρια στις ζώνες προστασίας και να καθοριστεί τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε ζώνη. Με λίγα λόγια, να υπάρχουν σαφείς κανόνες λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και όχι ένα ασαφές καθεστώς προστασίας το οποίο ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν. Η ιστορία μας συνεχίζεται, καθώς το 1996 συντάχθηκε η μελέτη αναθεώρησης του προαναφερόμενου σχεδίου και το 2004 έγινε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ενώ το 2002 είχε ήδη συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού).
Απαραίτητος όρος για τη σωστή λειτουργία του Φορέα αλλά και για την ουσιαστική προστασία όλης της περιοχής στην οποία έχει αρμοδιότητα ο Φορέας, ήταν (και είναι) να επικυρωθούν με Προεδρικό Διάταγμα όσα προβλέπονται στις παραπάνω μελέτες καθώς σε διαφορετική περίπτωση η νομική τους ισχύς είναι αδύναμη, αμφισβητήσιμη και ασαφής και δεν υπάρχει πραγματική κατοχύρωση της προστασίας, αλλά ούτε και σαφές πλαίσιο για τους επενδυτές.
Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε σημείο προβληματισμού για την οργάνωση μας και σημάδεψε τις δράσεις μας που αφορούσαν τον Όλυμπο καθώς και τα αιτήματα που προβάλλαμε κατά καιρούς.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2011, όταν έγινε το πρώτο θετικό βήμα και αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών».
Οι προσδοκίες για την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος ήταν μεγάλες, αλλά κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη.
Ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η οποία διοργανώθηκε από την κ. Σοφία Μαυρίδου προκειμένου να εκφραστεί η καθολική αντίθεση των αρχών του τόπου μας στην απροσδόκητη (και αρνητική για αυτούς) εξέλιξη. Ακούστηκαν απόψεις όπως, για παράδειγμα, να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης, να απαλειφθεί εντελώς η ζώνη Γ, να καταργηθεί στο σύνολο του όλο το νομοσχέδιο κλπ.! Αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του βουλευτή κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου ότι με δικές του ενέργειες και με παρέμβαση του προς τον κ. Γιώργο Σουφλιά, πάγωσε το θέμα το 2004!!! Εκδόθηκε μάλιστα ομόφωνο ψήφισμα εναντίον της υπογραφής του Π.Δ. παρόλο που εμείς διαφωνούσαμε (σημείωση: είχαμε προσκληθεί επίσημα στη σύσκεψη).
Ακολούθησε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Όλυμπο, όπου επιχειρήθηκε με πλάγιο τρόπο να αποφευχθεί πάση θυσία η υπογραφή του Π.Δ.
Οι συσκέψεις/συνεδριάσεις αποτέλεσαν την αφετηρία παρασκηνιακών ενεργειών που σε συνδυασμό με την αλλαγή προσώπων και κυβερνήσεων οδήγησαν σε άλλο ένα ναυάγιο την υπόθεση της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία και την ανάπτυξη του Ολύμπου.
Όταν αναφερόμαστε σε ανάπτυξη, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε σοβαρός επενδυτής το πρώτο πράγμα που επιθυμεί να υπάρχει στην περιοχή που θέλει να επενδύσει, είναι ένα σταθερό νομικό καθεστώς όπου οι κανόνες θα είναι σαφείς και θα εφαρμόζονται! Αυτό που αποτρέπει έναν επενδυτή να επιχειρήσει, είναι η ασαφής νομοθεσία και όχι η αυστηρή προστασία.

Δυστυχώς οι τοπικοί μας άρχοντες είναι άσχετοι και επικίνδυνοι. Κίνησαν γη και ουρανό για να παγώσουν την υπογραφή ενός Π. Δ. που επιτέλους θα έβαζε τάξη στο νομικό καθεστώς του Ολύμπου. Κάποιοι μπορεί να το έκαναν επειδή λανθασμένα πιστεύουν ότι η προστασία αποτρέπει την ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα η προστασία συμφέρει και οικονομικά καθώς διαφυλάσσει τα φυσικά αποθέματα/ κεφάλαια της περιοχής. Κάποιοι άλλοι ίσως το έκαναν επειδή επιθυμούν κάθε απόφαση που αφορά τον Όλυμπο να περνάει από το δικό τους κόσκινο και εκμεταλλευόμενοι τους μηχανισμούς πίεσης που διαθέτουν να επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις με απώτερο σκοπό να επωφεληθούν μελλοντικά. Αμφότεροι εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής μας και είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της Πιερίας αλλά και της Ελασσόνας.
Με την ευκαιρία αναφέρουμε ότι ενώ οι πολιτευτές της Πιερίας ζητούσαν να ανέβουν ψηλότερα τα όρια της Γ ζώνης (να προστατεύεται μικρότερο τμήμα του βουνού) ή ακόμα και να καταργηθεί, οι αντίστοιχοι της Ελασσόνας, ζητούσαν να δημιουργηθεί Δ΄ ζώνη για να συμπεριλάβει ακόμη και οικισμούς (υιοθετώντας έτσι τις θέσεις που η οργάνωση μας κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση το 2011).
Δεν μπορούμε βέβαια να ξεχάσουμε και την ακτιβιστική ενέργεια των αιρετών αρχόντων μας όταν σε συνεδρίαση υπηρεσιακών παραγόντων στην ΚΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πιερίας για τον καθορισμό ζωνών αρχαιολογικής προστασίας, εισέβαλλαν σε αυτήν με άγριες διαθέσεις και την διέκοψαν κηρύσσοντας τους κρατικούς υπαλλήλους persona non grata!!! Τα ονοματεπώνυμα αυτών: Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Σοφία Μαυρίδου, Σάββας Χιονίδης, Γιώργος Παπαθανασίου, Τάκης Λεμονόπουλος κ.α.
Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καλούμε κάθε πολίτη και κάθε καλοπροαίρετο πολιτευτή του τόπου μας (αλλά και της Ελασσόνας) να συνταχθεί με τις θέσεις μας ώστε να καταστεί μειοψηφική η άποψη ότι η υπογραφή του Π. Δ. θα αποτελέσει εμπόδιο σε μελλοντικές επενδύσεις.
Εμείς πιστεύουμε το εντελώς αντίθετο: πρέπει τάχιστα να υπογραφεί το Π.Δ., όπως επίσης και να θεσμοθετηθούν οι ζώνες προστασίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τον Όλυμπο, ενώ τέλος θα πρέπει να συνταχθεί και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη Νότια Πιερία. Όσο παραμένουν αυτές οι εκκρεμότητες, κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα ενδιαφερθεί να επενδύσει στην περιοχή μας, ενώ το οικοσύστημα του Ολύμπου θα κινδυνεύει καθημερινά από επεμβάσεις και δραστηριότητες κάθε μορφής που λαμβάνουν χώρα ανεξέλεγκτα στον ορεινό του όγκο.
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος της Πιερίας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπογραφή του Π.Δ. Στο παρελθόν είχαν συνταχθεί μαζί μας, σε κοινό ψήφισμα, πολλοί ορειβατικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής μας και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι η υπογραφή του Π.Δ. θα επηρεάσει όλη την τοπική κοινωνία, για αυτό καλούμε όσους συλλόγους υιοθετούν τις θέσεις μας - ανεξάρτητα από το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται - να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να συντονίσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις.
Το 2015 συμπληρώνονται 30 χρόνια από το 1ο Γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Δρυμού. Για μας, όσοι ευθύνονται για την κωλυσιεργία στη διεκπεραίωση των νομοθετημάτων για τον Όλυμπο είναι εξ ορισμού εχθροί της ανάπτυξης του.

 Κλείνοντας την ιστορία, παρακαλούμε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη της Πιερίας που αγωνιά πραγματικά για την ανάπτυξη του τόπου, να σκεφτεί την πρόταση-θέση μας πως: χωρίς κανόνες, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς αρχαιολογικές ζώνες και χωρίς Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στον τόπο μας.  

Φίλοι του Περιβάλλοντος

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.