Free cookie consent management tool by TermsFeed Ξεχωριστή μουσικοποιητική βραδιά στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου – OlymposPress.gr
Ξεχωριστή μουσικοποιητική βραδιά στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου






















ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΦΙΛΑΡΕΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΥ.


* ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

* ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

* ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ: «ΤΑ ΠΙΟ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κ. ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ»

* ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «ΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΛΑΣΟΥΜΕ ΟΡΘΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»


Με την παρουσία του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου καθώς και άλλων Ιερωμένων από την Ιερά Μητρόπολη, του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελου Λαγδάρη, του Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Νίκου Λάππα, των Δημοτικών συμβούλων Δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Γ. Φαρμάκη, κ. Ευαγγελίας Μόχλα, και κ. K.Δημητριάδη, Δημοτικών Συμβούλων άλλων Δήμων της Πιερίας, του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας Ταξίαρχου κ. Αθανάσιου Μαντζούκαο οποίος είναι και ο Οικονομικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Διοικητή του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης, του τ. Υπουργού κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστου Φωτόπουλου, του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Πιερίας κ. Φώτης, του Προέδρου του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Δημήτρη Αδαμόπουλου, του Προέδρου του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου, του Προέδρου  OLYMPUS MARATHON κ. Άρη Νίκα, της ποιήτριας κ. Φωτεινής Φωτιάδου ως εκπροσώπου της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκπροσώπων πολιτιστικών Συλλόγων Πιερίας και Νάουσας, εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ποίησης, στο κατάμεστο από κόσμο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Όπως ανέφερε, στην αρχή της εκδήλωσης, η συντονίστρια της βραδιάς - δικηγόρος, κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή, «εμείς στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για την ποίηση, το αρχαιότερο λογοτεχνικό είδος, την  τέχνη που εκφράζει το ωραίο και βοηθά την κοινωνία να ανακαλύψει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της, επιλέξαμε έναν ιδιαίτερο τρόπο εορτασμού ενισχύοντας τους δεσμούς της ποίησης με άλλες τέχνες. όπως αυτές της μουσικής και του χορού, με αφετηρία την αρχαία ελληνική ποίηση την οποία διαδέχεται η λαϊκή ποίηση και παράδοση αλλά και η σύγχρονη διεθνής ποίηση».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι μια πολύ μεγάλη χαρά, διότι το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου βλέπω να εξελίσσεται ιδιαιτέρως σε μια μονάδα πολιτισμού, σε μια μονάδα προσφοράς και αγάπης αλλά και γενικώς σε μια μονάδα καλλιέργειας των ευγενών αρχών που μπορούν και πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε προοδευτική, καλή και ευλογημένη κοινωνία. Χαίρομαι, μάλιστα, για τη διάσταση που λαμβάνει η αποψινή εκδήλωση δια του διαδικτύου, ώστε να ξεπεράσει ακόμη και ωκεανούς, προκειμένου τα μηνύματα να φθάσουν σ' όλο τον κόσμο.
Ως προς το έργο που επιτελείται εδώ στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρέπει να αναφερθεί ότι η όλη προσπάθεια έχει ως βασικούς άξονες κυρίως τον πολιτισμό, την παιδεία αλλά και την επικοινωνία με τους ανθρώπους, για πολιτιστικούς λόγους. Νομίζω ότι αυτή η δραστηριότητα που επιτελείται εδώ με τη μεγάλη προσπάθεια και τους κόπους που καταβάλλει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Διονύσιος Πασχάλης, αυτή η προσπάθεια προχωρά σε βήματα τα οποία ξεπερνούν τις συνήθεις μορφές πρωτοβουλιών για να υπηρετήσομε την κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια ξεπερνάει τα όρια του κράτους μας, μέσα στο οποίο είναι τιμή μας να βρίσκεται αυτό το ίδρυμα, και προχωρεί σε επικοινωνία η οποία είναι επωφελής για τους απανταχού Έλληνες. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας είναι να καλλιεργούνται σωστά και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είτε αυτοί είναι άνθρωποι που ασκούν εξουσία, είτε αυτοί είναι άνθρωποι που προσφέρουν στον πολιτισμό, είτε είναι άνθρωποι οι οποίοι καθ' οιονδήποτε τρόπο προσφέρουν πράγματι στις υψηλές τέχνες. όπως είναι οι καλλιτέχνες, οι ποιητές και οι συγγραφείς.
Να εκφράσω λοιπόν τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μορφή που έχει πάρει το Ίδρυμα αυτό αφού υπηρετείται και πραγματώνεται ο πολιτισμός, η παιδεία, η μόρφωση, η επικοινωνία, η ειρήνη αλλά και ό,τι αγαθό υπάρχει χρήσιμο σήμερα στον κόσμο μας.
Ακόμη, είναι ανάγκη να επισημάνω ότι ο κ. Διονύσιος Πασχάλης, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, είναι εκείνος που δίδει πνοή και ζωή στο έργο αυτό, για τούτο και αναγνωρίζω την προσπάθειά του και τον έχω βαθύτατα εκτιμήσει. Να τονίσω επίσης και την επικοινωνία που έχει με άξιους Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανά την υφήλιο, με σκοπό την προσφορά στους τομείς που προανέφερα, αλλά και στους τομείς της αγάπης και της φιλανθρωπίας, μιας αρετής που είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στους καιρούς μας.
Και πάλι να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου. Ο Θεός να είναι μαζί σας. Και εμείς από την πλευρά μας θα συνδράμομε, θα συντρέξομε και θα συνεργαστούμε σε ό,τι θέλετε, διότι καταλαβαίνομε ότι οι σκοποί σας είναι αγνοί αλλά και απαραίτητοι για την πατρίδα μας και για την κοινωνία μας. Να είστε καλά. Θερμά συγχαρητήρια».

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Στον δικό της χαιρετισμό, μέσω Skype, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κύριε Διονύση Πασχάλη, Πρόεδρε του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ, διότι με τη δράση σας, με τη δράση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου συμβάλλετε στην προώθηση του έργου του μεγάλου στρατηλάτη τόσο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Χαίρομαι πάρα πολύ που οι απανταχού Μακεδόνες και γενικότερα οι ανά την υφήλιο Ομογενείς έχουν δημιουργήσει αυτό το ίδρυμα, το οποίο σήμερα υπηρετεί ο Πρόεδρος, ο Διονύσης Πασχάλης, που είναι γνωστός και τον αγαπούν όλοι για τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει, από τότε που ανέλαβε μέχρι τώρα, σ' αυτή τη λειτουργία του Ιδρύματος.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το πλούσιο πολιτιστικό κεφάλαιο της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου όχι μόνο ως έναν αρχαιολογικό προορισμό αλλά θέλουμε να το συνδέσουμε αυτό το κεφάλαιο γενικότερα με τον τουρισμό, διότι ο τουρισμός ενώνει τους λαούς. Και ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντικός, επειδή οδηγεί στην ανάπτυξη και στην ευημερία της πατρίδας μας».

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ.

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Ιδρύματος κ. Νίκου Μυστακίδη, όπου η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, κ. Νίνα Γκατζούλη, μίλησε στην εκδήλωση.
Η κ. Γκατζούλη αναφερόμενη στην παγκόσμια ημέρα της ποίησης σημείωσε ότι είναι «η πιο κατάλληλη μέρα για να γιορτάσουμε την ελληνική ποίηση, τη μέρα του μεγαλείου της ελληνικής γλώσσας». Και συνέχισε λέγοντας: «Ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί» αναφέρει: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου». Ο ίδιος επίσης τονίζει: «Μου δόθηκε να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνο από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρόλα αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια και χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή φαινομενικά διάσταση αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μας, που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου».
Ο επίσης Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης αναφέρει: «Για κοιτάξτε, πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς ότι από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ώς τα σήμερα μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το κρητικό θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό μας τραγούδι».
Και κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Γκατζούλη εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας: «Χαίρομαι που συμμετέχω σ' αυτή την ωραιότατη εκδήλωση. έστω κι από μακριά. Και απευθύνω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Πασχάλη και στο Συμβούλιό του για την υλοποίηση μιας ακόμα υψηλού επιπέδου εκδήλωσης».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου Διονύσης Πασχάλης ανέφερε τα εξής: «Παναγιότατε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμε, κυρία Πρόεδρε της Ανωτάτης Αρχής και παγκόσμια συντονίστρια όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης Αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι. Η ποίηση δεν αποτελεί μόνο μορφή της τέχνης αλλά και φορέα ηθικών αξιών και ιδανικών. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τη δύναμη του γραπτού λόγου προκειμένου να διαπλάσουμε ορθά την κοινωνική συνείδηση συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου βασισμένου σε αρχές. Ευχαριστώ».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Στη συνέχεια, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών της Πιερίας, με πρώτο τον Βουλευτή κ. Χαρίλαο Τζαμακλή, ο οποίος, μεταξύ των άλλων που είπε, κατέθεσε και μια πρόταση:
«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι να συνεχίσετε τους αγώνες σας με την ίδια ευαισθησία. Θα ήθελα μόνο να σας παρακαλέσω και να σας προτρέψω, του χρόνου, αν είμαστε καλά, επειδή όπως είναι γνωστό, την ίδια μέρα, την 21ηΜαρτίου, ο ΟΗΕ την έχει ανακηρύξει και ως ημέρα κατά του ρατσισμού, θα μπορούσαμε να «παντρέψουμε» την ημέρα της ποίησης με την ημέρα του κατά του ρατσισμού με μία εκδήλωση που θα μπορούσε, πιστεύω, να αφήσει εποχή. Σας ευχαριστώ πολύ».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελος Λαγδάρης, ανέφερε τα εξής: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα σ' αυτήν εδώ την όμορφη εκδήλωση και ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την πρόσκλησή σας. Είναι μια εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση, όπου η ποίηση ως τέχνη νομίζω ότι δίνει μια ιδιαίτερη σημασία στην ανθρώπινη υπόσταση, φέρνει την ισορροπία ανάμεσα στο συναίσθημα και στη λογική. Σε μια εποχή οικονομολατρείας και λογοκρατίας η τέχνη είναι αυτή η οποία πραγματικά φέρνει την ισορροπία. Να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο του Ιδρύματος και στα εκλεκτά μέλη της Διοίκησης για την πολύπλευρη δράση τους στο Ίδρυμα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Νίκος Λάππας, μιλώντας για την ποίηση στη ζωή του ανθρώπου, σημείωσε: «Ποίηση είναι και η δημιουργία. Σήμερα γιορτάζεται το δημιουργικό πνεύμα του ανθρώπου, ο ίδιος ο κόσμος, αφού το σύμπαν είναι ένα ποίημα Κυρίου. Να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την πρωτοβουλία του Ιδρύματος. Να ευχηθώ και καλή επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από δω και στο εξής και να είστε όλοι πάντοτε καλά».
Στον δικό του χαιρετισμό ο τ. Υπουργός, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε και στην αξία της ελληνικής γλώσσας ως σπουδαίας κληρονομιάς, λέγοντας: «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για έναν Όμηρο, αλλά όχι μόνο γι αυτόν. Είμαστε υπερήφανοι συνεχιστές της αθάνατης γλώσσας μας που χάρη σ' αυτήν υπάρχει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, υπάρχουν οι αξίες επάνω στις οποίες στηριζόμαστε και πάνω σ' αυτή τη γλώσσα διαδόθηκε ο Χριστιανισμός. Έχουμε υποχρέωση αυτή την κληρονομιά, αυτή τη γλώσσα, αυτή την ιστορία, αυτές τις παρακαταθήκες όπως τις πήραμε έτσι να τις μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές. Να είστε καλά».

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με ακούσματα αρχαιοελληνικής ποίησης από το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία», το οποίο αποτελείται από μουσικούς με εξειδίκευση σε αρχαία μουσικά όργανα όπου ερμηνεύονται σωζόμενα αρχαία μουσικά αποσπάσματα. Τους μουσικούς συνόδευσαν ηθοποιοί με απαγγελίες ποιημάτων.
Τα μέλη της «Ορφείας Αρμονίας» παρουσίασαν ένα προοίμιο από τα «Έργα και Ημέραι» του Ησιόδου αλλά και ένα προανάκρουσμα ύμνων, όπως ο «ύμνος στην αρετή», ο «ύμνος στην Εστία», ο «ύμνος στον Ήλιο», ο «ορφικός ύμνος στη Σελήνη», ο «ορφικός ύμνος στον Άρη», ο «ύμνος στην Αφροδίτη» καθώς και ο «ύμνος στη Νέμεση».

Η ΦΙΛΑΡΕΤΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

Στο πολιτιστικό μέρος της βραδιάς, κεντρική παρουσία είχε η Φιλαρέτη Κομνηνού, για την οποία, όπως ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ευθύμης Μαυρίδης, είναι η ηθοποιός που «έχει ερμηνεύσει μοναδικά αποσπάσματα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και την «Ελένη» του Ευριπίδη μέχρι την Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν και τη «Δεσποινίδα Τζούλια» του Στρίντμπεργ, από την απόκοσμη Αττάρτη στις «Μάγισσες της Σμύρνης» έως την παλλόμενη «Φαίδρα» του Ευριπίδη και από την αβάστακτη ελαφρότητα της Νίνας στο «Τρίτο Στεφάνι» έως την ανατρεπτική και προκλητική Κλυταιμνήστρα». Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Η Φιλαρέτη Κομνηνού θεωρείται μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Μάλιστα, η αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη την είχε χαρακτηρίσει ως ηθοποιό εκπάγλου ταλέντου», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.
Η Φιλαρέτη Κομνηνού αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Διονύση Πασχάλη, για την πρόσκληση και τον συνεχάρη για το έργο του, ανέφερε ότι θα ήθελε να κάνει και μια ευχή: «Την ποίηση να την κάνουμε καθημερινότητά μας, να γίνει η ζωή μας, να γίνει καθημερινότητά μας ο πολιτισμός, διότι είναι πάρα πολύ ωραία να ανατρέχουμε σ' αυτά τα κείμενα που, πιστέψτε με, είναι μοναδικά και είμαστε εξαιρετικά τυχεροί εμείς οι Έλληνες που διαθέτουμε τον Όμηρο. Αυτός ο μεγάλος ποιητής είναι ένα από τα λίγα «πράγματα» που μας κάνουνε να έχουμε αυτή την εθνική μας περηφάνια. Θεωρώ όμως ότι πέρα από την επαφή μας μ' αυτά τα κείμενα πρέπει η ίδια μας η ζωή να γίνει ποιητική, όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό», σημείωσε καταχειροκροτούμενη.
Η ηθοποιός, στη συνέχεια, απήγγειλε αποσπάσματα, αρχικά, από τον Όμηρο. Συγκεκριμένα, απήγγειλε απόσπασμα από τη Ζ' Ραψωδία, δηλαδή από τη συνάντηση του Έκτορα με την Ανδρομάχη.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ «ΠΙΕΡΕΣ»

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες», στο πλαίσιο παρουσίασης «λαϊκής ποίησης και παράδοσης».
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευαγγελία Γκριμούλα μιλώντας για την παρουσίαση είπε ότι πρόκειται για ένα σεργιάνι με χρώμα και άρωμα της Μακεδονίας, με τραγούδια και χορούς από τη Μακεδονία, «συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ταυτότητάς μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη χορωδία διηύθυνε ο Μαρίκα Φωτοπούλου, η οποία και τραγούδησε, ενώ από τον χοροδιδάσκαλο κ. Αναγνώστουέγινε εμφάνιση δύο χορευτικών τμημάτων του συλλόγου τα οποία φορώντας παραδοσιακές στολές παρουσίασαν Μακεδονίτικους χορούς. Συγκεκριμένα, το εφηβικό τμήμα χόρεψε χορούς από Κοζάνη ενώ το τμήμα του Γυμνασίου χόρεψε χορούς από Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Γκριμούλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, πέρα από τις αναφορές που έκανε για τις δραστηριότητες του συλλόγου, μιλώντας εκ μέρους ολόκληρου του Δ.Σ. δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, κ. Διονύση Πασχάλη για τη στήριξη του Πολιτιστικού συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες».
«Θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Διονύση Πασχάληο οποίος είναι μέγας αρωγός στις προσπάθειές μας, πάντοτε πρόθυμος να μας ακούσει και να μας συμπαρασταθεί με τον τρόπο που μόνο αυτός γνωρίζει. Πίσω από τον τίτλο του Προέδρου είναι ένας άνθρωπος με βαθιά συναισθήματα για τον συνάνθρωπό του. Τον ευχαριστούμε πολύ», ανέφερε η κ. Γκριμούλα ενώ το ακροατήριο ξέσπασε σε δυνατά χειροκροτήματα.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΕΡΙΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Επιπλέον, έγιναν τρεις ακόμη διαδικτυακές συνδέσεις, αυτή τη φορά με το Σύδνεϋ Αυστραλίας, με τη Βοστώνη των ΗΠΑ αλλά και με τη Φραγκφούρτη Γερμανίας, όπου Ομογενείς με καταγωγή από την Πιερία χαιρέτισαν την εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, οι κύριοι Αργύρης Καμπίσιος από τη Βοστώνη των ΗΠΑ, Αστέριος Κοκκινοπλίτης από τη Φραγκφούρτη Γερμανίας, αλλά και ο Βασίλης Γκριμούλας από το Σύδνεϋ Αυστραλίας δήλωσαν ευχαριστημένοι για τη διαδικτυακή συμμετοχή τους στην εκδήλωση και για την επικοινωνία με τους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα και την Πιερία, αλλά δήλωσαν και χαρούμενοι για το έργο που γίνεται στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου.
Ακολούθησε ομιλία της κ. Παρασκευής Νάτσιου, που είναι Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κονταριώτισσας. Η κ. Νάτσιου αφού αναφέρθηκε στα ήθη και έθιμα της περιοχής, κατέληξε λέγοντας: «Σ' όλα αυτά που προαναφέραμε, διακρίνουμε τη σεμνότητα των γυναικών, τον σεβασμό στους μεγαλύτερους και τη βαθιά πίστη όλων των Κουντουριανών. Έχουμε χρέος κι εμείς οι νεότεροι να τα διαφυλάξουμε και να τα διαιωνίσουμε στους ακόμα νεότερους από εμάς».
Αμέσως μετά, η Ποιήτρια κ. Φωτεινή Φωτιάδου, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, απήγγειλε ποίημά της με τίτλο: «Αλεξάνδρου μεγίστου όραμα ελληνικόν», ποίημα για το οποίο βραβεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2009 με το 2ο βραβείο ποίησης από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής.

ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ «DE PROFUNDIS»

Στη συνέχεια, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης «De Profundis» (Εκ Βαθέων), παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματα έντεχνης μουσικής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευθύμη Μαυρίδη, με τη Νικολέτα Γκούντα στο πιάνο αλλά και σόλο τη Μαρία Δραγασιά. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η «Αθανασία» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζηδάκη, οι «Δρόμοι παλιοί» σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Η «ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ΣΕ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΕΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΥ.

Η μουσικοποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με απαγγελία της Φιλαρέτης Κομνηνούστο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ποιήματα του νεοέλληνα ποιητή και, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ευθύμης Μαυρίδης, «είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μία εκ βαθέων εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή και ελπίδα μέσα από τη ροή επαναστάσεων και συμβόλων, ένας σπαρακτικός μονόλογος, μια αφοπλιστική εξομολόγηση για τη μοναξιά, την ερωτική επιθυμία, την ανάγκη του άλλου, τη ζωή που λιγοστεύει, την παρηγοριά της μνήμης.
Τέσσερις μόνο ημέρες χρειάστηκαν στον Γιάννη Ρίτσο για να ολοκληρώσει τη σύνθεση αυτή, από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου του 1956, σχεδόν απνευστί ο ποιητής δημιουργεί το σπουδαιότερο ίσως έργο του.
«Καθένας μονάχος του πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στον θάνατο», αναφέρει στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» ο Γιάννης Ρίτσος, έργο για το οποίο τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ


Στο κλείσιμο της βραδιάς ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος έδωσε ξανά συγχαρητήρια στον κ. Διονύση Πασχάλη και στους συνεργάτες του για την εκδήλωση. αλλά και συγχαρητήρια σε όλους. Έδωσε επίσης ευχές και στους Ομογενείς για υγεία και προκοπή και τους υπενθύμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούν την πατρίδα και την Εκκλησία, να κάνουν ό,τι καλύτερο για την πατρίδα μας. Να την κρατήσουμε την πατρίδα για να μην πέσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος και διαβεβαίωσε καταχειροκροτούμενος ότι «η πατρίδα δεν θα πέσει». 
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.