Free cookie consent management tool by TermsFeed Μ. ΣΚΟΥΦΑ: Βασιζόμαστε στους νέους αγρότες για ένα δυνατό και υγιές συνεταιριστικό κίνημα – OlymposPress.gr
Μ. ΣΚΟΥΦΑ: Βασιζόμαστε στους νέους αγρότες για ένα δυνατό και υγιές συνεταιριστικό κίνημα

Ομιλία της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς


Την ανάγκη στήριξης των γυναικείων συνεταιριστικών οργανώσεων με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιμορφωτικά σεμινάρια και υποστήριξη στην εξαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων που φτιάχνει η Ελληνίδα αγρότισσα, επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».

Οι αντιδράσεις και οι προοπτικές 

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την κατάρτιση του νομοσχεδίου από νέους αγρότες και συνεταιριστές, η κα Σκούφα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «ουσιαστικά οι νέοι αγρότες και παραγωγοί, είναι εκείνοι πάνω στους οποίους στηριζόμαστε προκειμένου να αναβιώσει ένα δυνατό και υγιές συνεταιριστικό κίνημα. Ο λόγος που οδηγηθήκαμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι φυσικά η επιθυμία μας να ξεδιαλύνουμε το τοπίο στις αγροτικές οργανώσεις και φυσικά να αποδοθούν ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος. Δεν υπάρχει επιθυμία ούτε για κρατικό παρεμβατισμό ούτε για καμιά αναχρονιστική ματιά», συμπλήρωσε η βουλεύτρια Πιερίας.

Οι… παρεμβάσεις των προηγούμενων διοικήσεων 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πολύ σημαντικό άρθρο 28 και την τέταρτη παράγραφό του, σύμφωνα με την οποία: «Τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος, εφόσον από άλλες διατάξεις δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, όποιος ενεργεί πράξεις διοίκησης ή διαχείρισης ή ελέγχου μετά τη λήξη της θητείας του». 

Όπως η ίδια τόνισε, εύλογα διερωτάται κανείς: «Για ποιο λόγο ένα διοικητικό μέλος παρεμβαίνει στη λειτουργία του συνεταιρισμού μετά τη λήξη της θητείας του;

Πουθενά στον κόσμο - διορθώστε με αν κάνω λάθος - δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο ποσοστό ασυδοσίας και προσπάθεια χειραγώγησης των συνεταιρισμών από τις διοικήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι το 2011. 

Στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι διοικήσεις πάντα είχαν το πάνω χέρι. Και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά δυστυχώς και μετά τη λήξη της. 

Αυτό έρχεται να λύσει η παραπάνω διάταξη κι ας φαίνεται πολύ παρεμβατική. Διότι ο μόνος λόγος για να επέμβει ένα παλιό συνεταιριστικό στέλεχος θα έπρεπε να είναι για να συμβουλεύσει τους νεότερους, όχι για να καλύπτει τις δικές του αμαρτίες. Πράγμα το οποίο δε φαίνεται ότι συνέβαινε μέχρι τώρα. 

Αυτό επαναλαμβάνω έρχεται να θεραπεύσει η συγκεκριμένη διάταξη. Είσαι μέλος της διοίκησης μόνο για τον καιρό της θητείας σου. Οι παρεμβάσεις μετά τη λήξη της κόβονται εξάπαντος, κι όπου δεν κόβονται, έρχεται ο νόμος για να τις κόψει». 

Συνεταιριστική Εκπαίδευση 

Όσον αφορά τώρα τη συνεταιριστική εκπαίδευση. ως εκπαιδευτικός η ίδια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν παιδεία και εκπαίδευση. για όλους, ακόμα και δια βίου εκπαίδευση. αν και στις σημερινές οικονομικές συνθήκες αυτό δεν είναι δυνατόν, οπότε είναι λογική η αυτοχρηματοδότηση με ένα ποσοστό από τα έσοδα των συνεταιριστικών οργανώσεων. Εξάλλου, οι νέοι αγρότες που θα λάβουν αυτήν την εκπαίδευση είναι η νέα γενιά συνεταιρισμένων παραγωγών που θα οδηγήσουν τις αγροτικές οργανώσεις στη νέα φάση ανάπτυξής τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, «για το συνεργατικό κίνημα θα πρέπει να υπάρχει ένας μικρός κύκλος μαθημάτων και στα σχολεία. ώστε οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με συνεργατικές δομές από πολύ νωρίς και με διαφορετικό αντικείμενο, όχι μόνο την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία να ενεργούμε συνεργατικά, θα σημάνει αλλαγή στον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε ως αυριανοί πολίτες. Αυτό ίσως θα πρέπει να είναι βασική μας επιδίωξη». 

Οι γυναικείες συνεταιριστικές οργανώσεις 

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε ειδικά και στην ανάγκη στήριξης, θεσμοθέτησης και ένταξης στο ενιαίο εθνικό δίκαιο μιας μορφής συνεταιρισμών, που είναι πάρα πολύ σημαντική, τις γυναικείες συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες ενώ δραστηριοποιούνται στη χώρα εδώ και δεκαετίες, για πρώτη φορά με το παρόν Ν/Σ ενσωματώνονται στις διατάξεις του εθνικού δικαίου. Αναγνωρίζεται δηλαδή κι επισήμως η αυτοτέλεια και το ιδιάζον του έργου και χαρακτήρα τους.

«Όλες και όλοι καταγόμαστε από την επαρχία και όλοι μπορούμε και έχουμε στο μυαλό μας τη δεινή οικονομική κατάσταση των αγροτισσών στην επαρχία. Αυτοί οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, πρέπει να στηριχθούν με κάθε μέσο, είτε με ευρωπαϊκά κονδύλια είτε με επιμορφωτικά προγράμματα είτε ακόμα πολύ περισσότερο στην εξαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων που φτιάχνει η Ελληνίδα αγρότισσα. Έτσι θα ενισχυθεί όχι μόνο η ίδια, αλλά και το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν» υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας. 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ 
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.