Free cookie consent management tool by TermsFeed Κάθε επόμενος μήνας, άλλο ένα κλιματικό ρεκόρ. – we4all – OlymposPress.gr
Κάθε επόμενος μήνας, άλλο ένα κλιματικό ρεκόρ. – we4all
Κάθε επόμενος μήνας, άλλο ένα κλιματικό ρεκόρ.

Ο πλανήτης συμπληρώνει 12 συνεχόμενους μήνες με ρεκόρ θερμοκρασίας, ένα ορόσημο που προκαλεί σύγχυση για την κλιματική αλλαγή, με τους επιστήμονες να συμφωνούν ότι για την κλιματική αλλαγή ευθύνεται κυρίως η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα και σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 22% τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 σε σχέση με το 2023.


Αυτό που παρατηρείται και είναι ανησυχητικό είναι η παρατεταμένη ξηρή περίοδος. Οι βροχοπτώσεις ήταν λιγοστές τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για εκτεταμένη ξηρασία. Αυτές οι συνθήκες έχουν άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στο πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι μας. Είχαμε ένα χειμώνα αρκετά ξηρό και ζεστό, και αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε αύξηση της διαθεσιμότητας της δασικής καύσιμης ύλης καυσίμων και την αύξηση της ευφλεκτότητας αυτής.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές οδηγίες πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη μείωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών και για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια.

Μένουμε ενημερωμένοι και παρακολουθούμε καθημερινά τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της ΓΓΠΠ στο https://civilprotection.gov.gr/xartis
Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Δεν πετάμε ποτέ τσιγάρα στην ύπαιρθο
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Πως πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά.

Τηλεφωνούμε άμεσα στο 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για την πυρκαγιά, το είδος της βλάστησης που καίγεται και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνούμε στο 112.

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.