Free cookie consent management tool by TermsFeed Η πολυδυναμική Μυράντα Παππά – OlymposPress.gr
Η πολυδυναμική Μυράντα Παππά


Η πολυδυναμική Μυράντα Παππά
Η δημιουργός της έκθεσης παραδοσιακών επαγγελμάτων
του Επιμελητηρίου Πιερία
  Αναμφίβολα το να δημιουργείς ένα μουσειακό χώρο και μάλιστα με αναφορά τα επαγγέλματα του παρελθόντος, δεν είναι βέβαια και μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται γνώση, υπομονή, επιμονή, ερευνητική διάθεση, κουράγιο και πολύ χρόνο.
  Ο χρόνος αμείλικτος, αλλάζει διαρκώς τις … σελίδες του, τα εργαλεία των ανθρώπων της βιοπάλης περνούν στο περιθώριο, πολλά εγκαταλείπονται, απαξιώνονται και φθείρονται. Ευτυχώς πολλοί ρομαντικοί επιμένουν σε πείσμα των καιρών και δεν διαγράφουν τη μνήμη.
  Προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο Πιερίας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε ανάλογα ζητήματα, προχώρησε στην υλοποίηση μιας καθόλα αξιόλογης έκθεσης παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως τα σμίλεψαν χρόνια πριν οι Πιεριείς, οι δικοί μας άνθρωποι. Μια έκθεση με τα «σύνεργα» της δουλειάς των επαγγελματιών του πριν, τα περισσότερα που δεν υφίστανται σήμερα.
  Το πρόσωπο που επελέγη να υλοποιήσει το εγχείρημα , το οποίο είχε την πλήρη και καθολική υποστήριξη του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου, των διοικητικών μελών και των  συνεργατών του φορέα της ανάπτυξης, είναι η εκπαιδευτικός με ευρεία προσωπική διαδρομή δράσεων πολιτισμού και τεχνών, η πολυδυναμική και ταλαντούχος Μυράντα Παππά.
  Η Μυράντα, τα τελευταία χρόνια αναζήτησε τις πηγές, τα πρόσωπα, τα αρχεία, ερεύνησε, αποτύπωσε και δημιούργησε αυτό το στολίδι της ιστορίας και του πολιτισμού. Αλλά και ξενάγησε πρόσωπα και κοινωνικές ομάδες που επισκέφθηκαν τον μουσειακό χώρο.
  Η δημιουργός Μυράντα Παππά και πολλοί δωρητές τιμήθηκαν σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου ως ελάχιστη ένδειξη ευχαριστιών για την συμβολή τους.
  Την εκδήλωση τιμής στους δωρητές και συντελεστές (Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024) συντόνισε και παρουσίασε η κ. Παππά, αναφέροντας:
  «Τιμώνται σήμερα οι στυλοβάτες της προσπάθειας, η κοινωνία της προσφοράς του τόπου μας, που συνέβαλε να δημιουργηθεί η Μόνιμη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων του Επιμελητηρίου Πιερίας.
  Βοήθησαν ώστε  να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τις αναμνήσεις του χτες, μιας αλλοτινής Κατερίνης και Πιερίας.
  Όπως ορθά λέει ο θυμόσοφος λαός μας, «Όσοι ξεχνούν και δεν τιμούν την κληρονομιά τους, χάνονται.»
  Αντίθετα, όσοι σέβονται το χθες προοδεύουν και δημιουργούν. Τιμώντας το παρελθόν και σφυρηλατώντας τη μνήμη μας, τιμούμε το σήμερα και μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
  Μαθαίνοντας οι νέοι και ενθυμούμενοι οι παλιότεροι, αναβαπτιζόμαστε στις βαθιές ρίζες του λαού μας, που είναι τα έθιμα. οι παραδόσεις μας, οι οποίες αποτελούν την εθνική ταυτότητα και κληρονομιά μας.
  Έτσι, λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας μετά από πρόταση του προέδρου μας του κ. Ηλία Χατζηχρηστοδούλου, ψηφίζει ομόφωνα ώστε να δημιουργηθεί μόνιμη Μουσειακή Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.
  Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη και διάδοση της πλούσιας κληρονομιάς και παράδοσης της Πιερίας, η προώθηση και ο σεβασμός της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας, αλλά και η οικειοποίηση της πολιτισμικής κληρονομιάς από τους νέους.
  Με πολύ σεβασμό και μεράκι διοργανώθηκε η ειδική αυτή έκθεση, ώστε μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τους δρόμους της παραδοσιακής τέχνης. που για δεκαετίες αποτελούσε βασική ενασχόληση και μέσο επιβίωσης των προγόνων μας.
  Κατά την ξενάγηση θα βρεθούμε σ’ ένα κόσμο μακρινό, ξεχασμένο στο παρελθόν, όπου θα διαπιστώσουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τότε οι άνθρωποι, αλλά παράλληλα θα θαυμάσουμε  την επινοητικότητά τους!
  Η παλαιότερη εποχή δεν θα εμφανιστεί ως ιδανική, ούτε πρόκειται ποτέ να αρνηθούμε τα καλά της σημερινής τεχνολογίας, όμως μπορούμε να βρούμε πολλά θετικά σ’ εκείνη την εποχή. Η ανάγκη οδηγούσε τότε τους ανθρώπους να σκέφτονται και να επινοούν.
  Σήμερα μπορούμε να πάρουμε ό,τι θετικό απόκτησαν εκείνοι και να το προσαρμόσουμε στα σημερινά δεδομένα, ώστε να υπάρξει καλύτερη πρόοδος.
  Γιατί πρόοδος σημαίνει να εκμεταλλευόμαστε την εμπειρία των παλαιοτέρων και να προχωράμε ακόμα πιο μπροστά.
Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από καρδίας όλο το διοικητικό συμβούλιο, τους συνεργάτες και το προσωπικό και ιδιαίτερα τον πρόεδρο και εμπνευστή της έκθεσης κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να αναλάβω τη συλλογή και την επιμέλεια των αντικειμένων της έκθεσης.
  Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλω σε όλους εσάς που σας τιμούμε σήμερα Πιερείς συμπολίτες που με στήριξαν παραχωρώντας μας, οικογενειακά τους αντικείμενα κειμήλια, ανοίγοντας τα σπίτια τους και τις καρδιές τους!»
  Η Μυράντα άφησε το αποτύπωμά της. Είναι άξια συγχαρητηρίων. Γιατί απλά ο τόπος μας χρειάζεται τέτοιους παραγωγικούς ανθρώπους που λειτουργούν και πορεύονται με γνώμονα τον εθελοντισμό.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης

Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.