Θα θυμάστε βέβαια ότι με το αυτοκίνητο της ταινίας «Back to the future», που συναρμολογήσαμε, μπορούμε να ταξιδεύουμε στο παρελθόν και στο μέλλον. Επόμενος σταθμός μας η Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της παράγκας. Για την ακρίβεια μια συνεδρίαση, που δεν έγινε ποτές. Τόπος της συνεδρίασης (για κάποιον άγνωστο λόγο) όχι τα γραφεία της παράγκας στο 5ο Γυμνάσιο, αλλά η διπλανή αίθουσα του σχολείου.
Ακολουθούν μερικές βαρετές πληροφορίες, πλην όμως απαραίτητες για όποιον θέλει να καταλάβει με ποιον τρόπο οι πειρατές διαχειρίζονται το κομματικό μαγαζάκι, που φέρει το όνομα της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας.
Στη διάρκεια της τριετίας μετρήσαμε 52 συνεδριάσεις. 52 φορές ζητήσαμε το ίδιο πράγμα, που είναι το αυτονόητο για κάθε σωματείο ακόμα και για κάθε παράγκα. Να τηρείται το καταστατικό. Και τι λέει το ρημάδι το καταστατικό;
Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 14, παρ. 1) το Δ.Σ. έπρεπε να συνεδριάζει τακτικά δύο (2) φορές το μήνα. Έχουμε και λέμε. 3 χρόνια επί 12 μήνες το χρόνο επί 2 συνεδριάσεις το μήνα μας κάνει … μας κάνει 72 συνεδριάσεις. Και μιλάμε μόνο για τις τακτικές, διότι οι έκτακτες δεν συνυπολογίζονται. Ο συνδικαλισμός όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μια σκληρή δουλειά για τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, οπότε στη λογική του δημοσίου, όσο μπορούν την αποφεύγουν.
Η ώρα και η μέρα των τακτικών συνεδριάσεων σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 14, παρ. 3) ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Αμ δε. Η θητεία Αντωνίου αποδείχθηκε ενός ανδρός αρχή. Κρατάμε μια επιφύλαξη για το «ανδρός» και για το «αρχή». Διάφοροι συνειρμοί, που γεννιούνται, δυστυχώς δεν μπορούν να εκφραστούν δημοσίως.
Παρά το ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πραγματοποιούνταν παραδοσιακά κάθε 1η και 3η Τρίτη κάθε μήνα στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε. στις 20:00 το βράδυ, στη διάρκεια της τριετίας ο πρώην (πλέον) Πρόεδρος χωρίς σχετική απόφαση του Δ.Σ., άλλαζε από μόνος του τόσο την μέρα όσο και την ώρα ή ακόμη και τον τόπο των συνεδριάσεων, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., τα οποία μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων την μέρα, την ώρα και τον τόπο κάθε συνεδρίασης, αδυνατούσαν να προγραμματίσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες σε κάθε συνεδρίαση. Ήταν ένα συνεχές καψόνι, όπου κάθε βδομάδα περιμέναμε την πρόσκληση σε συνεδρίαση, χωρίς αυτή να έρχεται ή όταν αυτή ερχόταν, φρόντιζε ο Πρόεδρος να απουσιάζει ο ίδιος από τις συνεδριάσεις, που αυτός συγκαλούσε, με αστείες δικαιολογίες ή ακόμα και εντελώς αδικαιολόγητα.
Την Ημερήσια Διάταξη των τακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ. καταρτίζει ο Πρόεδρος με το Γεν. Γραμματέα, αφού λάβουν υπόψη τους τις απόψεις των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και την ανακοινώνει μαζί την πρόσκληση στα μέλη του Δ.Σ. τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση (άρθρο 14, παρ. 2). Τα ανωτέρω δεν τηρήθηκαν ούτε μία φορά στη διάρκεια των 3 χρόνων της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. Ο πρώην Πρόεδρος δεν μερίμνησε ούτε μία φορά στα τρία (3) χρόνια, ώστε να αποστείλει εγκαίρως την ημερήσια διάταξη (συνήθως την ίδια μέρα ή αργά το βράδυ της προηγούμενης προς την συνεδρίαση μέρας).
Έτσι λοιπόν και για την τελευταία αυτή συνεδρίαση ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου επέλεξε κατά την προσφιλή του τακτική να στείλει email στις 9:25 το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2021, ορίζοντας την συνεδρίαση για τη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00, χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο, βάζοντας ένα μοναδικό θέμα:
1. ΔΑΝΕΙΟ Ζ**** Φ***
Ούτε λόγος για εκλογές ή ορισμό προσωρινής διοίκησης ή άλλα σοβαρά θέματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μόνο το συγκεκριμένο δάνειο ήταν η μεγάλη πρεμούρα του Προέδρου και ο πολύ σοβαρός λόγος για να διαταράξει τη νιρβάνα στην οποία είχε πέσει το Σωματείο.
Παρόντα τα έξι (6) μέλη του Δ.Σ. Απών ο Γενικός Γραμματέας Αστέριος Τόκας. Να πούμε βέβαια ότι αυτό γινόταν συστηματικά στη διάρκεια της τριετίας. Μία ερχόταν ο Πρόεδρος και μια ο Γενικός Γραμματέας, εναλλάξ. Μία μέσα, μία έξω η υπηρεσία για να μην κουράζονται τα παλικάρια, καθότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις και η υποχρέωση προς το κόμμα μπαίνει καμιά φορά σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και όταν εμφανίζονταν και οι δύο, συνήθως ο ένας από τους δύο ερχόταν μία ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη ή ακόμα και πέντε (5) λεπτά πριν την λήξη, μόνο και μόνο για να μην θεωρηθεί απών.
Σύμφωνα με το καταστατικό (είπαμε, θα σας πρήξουμε με το καταστατικό) σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τακτικές ή έκτακτες, τηρούνται πρακτικά σε ειδικό βιβλίο και υπογράφονται το αργότερο πριν από την επομένη συνεδρίαση, η οποία δεν πραγματοποιείται, αν δεν υπογραφούν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης» (άρθρο 14, παρ. 3).
Η συγκεκριμένη υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα Αστέριου Τόκα (άρθρο 21, παρ. 3) με ευθύνη του Προέδρου Χρήστου Αντωνίου (άρθρο 19, παρ. 5) δεν υλοποιήθηκε ούτε μία φορά στην διάρκεια των τριών χρόνων της θητείας του Δ.Σ., παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Επιπλέον, όσα από τα πρακτικά έχουν συνταχθεί, περιέχουν λάθη, ανακρίβειες και σε κάποιες περιπτώσεις παραποιούν σκοπίμως τις απόψεις, που διατυπώσαμε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Τα λάθη αυτά, παρά το ότι επανειλημμένα έχουν επισημανθεί, ενίοτε παρέμειναν αδιόρθωτα, κάτι που μας οδήγησε στην κατάθεση σχετικού εγγράφου στην συγκεκριμένη τελευταία συνεδρίαση του 2021.
Έτσι λοιπόν στην τελευταία αυτή συνεδρίαση ζητήσαμε για μία και μοναδική φορά να τηρηθεί το καταστατικό και να υπογραφούν τα πρακτικά πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Φυσικά, πρακτικά δεν υπήρχαν. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν απών και ο Πρόεδρος Αντωνίου δεν φρόντισε να τα φέρει ο ίδιος, ως είθισται.
Για να αντιληφθεί και ο πιο δύσπιστος τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου την λειτουργία του Σωματείου, σας μεταφέρουμε την σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. 1,5 μήνα νωρίτερα στις 2 Νοεμβρίου 2021, επίσης ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ. Φυσικά, η σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχε γίνει από τον ίδιο των πρώην Πρόεδρο Αντωνίου μία μέρα πριν, την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στις 6:23 το απόγευμα, επαναλαμβάνοντας την πάγια πρακτική παραβίασης του καταστατικού.
Μπουλούμης Δημήτριος: «Συνάδελφοι καλημέρα. Nα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να σταλούν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., οι καταστάσεις με τα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΛΜΕ και ότι σύμφωνα με το καταστατικό, πρώτα θα πρέπει να υπογραφούν τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίασης και μετά να αρχίσει η συνεδρίαση. Επίσης σας υπενθυμίζω ότι εδώ και πολλούς μήνες, μολονότι έκανα γραπτώς τις διορθώσεις των πρακτικών, αυτά δεν έχουν έρθει στο συμβούλιο προς υπογραφή».
Αντωνίου Χρήστος: «1. Τα πρακτικά είναι στο pc της ΕΛΜΕ διορθωμένα μπορείς να πας τα δεις. 2. Ο ταμίας έχει εδώ και καιρό προωθήσει τις καταστάσεις σε όλους μας.»
Αφήνουμε το δεύτερο ψέμα του πρώην Προέδρου για το επόμενο επεισόδιο και ας σταθούμε στο πρώτο. Όσοι συμμετέχετε σε συλλογικά όργανα (συλλόγους, σωματεία, επιτροπές κλπ) έτσι κάνετε; Όταν θέλετε να ελέγξετε τα πρακτικά, πριν τα υπογράψετε, πηγαίνετε στην έδρα του Συλλόγου ή του Σωματείου, ανοίγετε τον υπολογιστή και ψάχνετε να βρείτε τα πρακτικά σε ψηφιακή μορφή; Κι αν αυτό φαίνεται σε κάποιους λογικό, δεν θα πρέπει τα πρακτικά ξανά να ελεγχθούν, όταν έρθουν πλέον για υπογραφή σε έντυπη μορφή, για την περίπτωση, που κάποιος στο ενδιάμεσο τα έχει τροποποιήσει;
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για να μπει κάποιος στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε., θα πρέπει πρώτα να μπει στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου. Πριν από μερικά χρόνια όμως οι κλειδαριές άλλαξαν και από την πόρτα, που είναι δίπλα στην είσοδο των γραφείων της Ε.Λ.Μ.Ε., ο πρώην Πρόεδρος αποφάσισε ότι για λόγους ασφαλείας έπρεπε να έχει κλειδιά μόνο αυτός. Επομένως για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα πρακτικά της Ε.Λ.Μ.Ε. θα πρέπει να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια και να πηδήξει πάνω από τα κάγκελα του 5ου Γυμνασίου. Και καλά ο Μπουλούμης είναι ορειβάτης και θα τα καταφέρει, ο Βαρδακώστας όμως πώς θα καταφέρει να περάσει τα 110 κιλά του πάνω από τα κάγκελα, χωρίς να σκάσει σαν καρπούζι;
Επιστροφή στην Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Είπαμε. Μπορούμε να ταξιδεύουμε στον χρόνο με την ταχύτητα του φωτός. Μιας και πρακτικά για υπογραφή δεν υπήρχαν, η συνεδρίαση δεν μπορούσε να γίνει. Προτείναμε να αναβληθεί η συνεδρίαση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να προσκομιστούν και να υπογραφούν τα πρακτικά. Άλλωστε δεν μιλάμε μόνο για τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά για όλα τα ανυπόγραφα πρακτικά της τριετίας μιας και δεν θα υπήρχε δυνατότητα να υπογραφούν κάποια άλλη στιγμή, αφού ήταν η τελευταία συνεδρίαση και η θητεία του Δ.Σ. έληγε οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου.
Συναντήσαμε την κάθετη άρνηση των κομματικών συνδικαλιστών, οι οποίοι επέμειναν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, όπως και να ’χει. Η μόνη τους έγνοια ήταν να δοθεί το δάνειο και να μη αναγκαστούν να επιστρέψουν την επόμενη μέρα και να «χάσουν» άλλο ένα απόγευμα.
Συνάδελφοι, στα εννιά (9) χρόνια, που είμαστε μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. δεν αρνηθήκαμε ποτέ δάνειο σε συνάδελφο, που έχει ανάγκη, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν, πριν το 2013, υπήρξαν θαλασσοδάνεια, που, είτε δεν πληρώθηκαν ποτέ, είτε πληρώθηκαν με καθυστέρηση πολλών χρόνων (μεταξύ αυτών και κάποια που πήραν μέλη του συγκεκριμένου Δ.Σ.).
Δεν αρνηθήκαμε δάνειο ακόμα και σε συναδέλφους, που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα στα ποινικά δικαστήρια και έχουν περάσει από πειθαρχικό ή εκκρεμεί γι’ αυτούς η παραπομπή τους στο πειθαρχικό. Ούτε σ’ αυτούς που μας έβριζαν το 2014 και σε κάθε ευκαιρία με άρθρα τους στον ηλεκτρονικό τύπο. Θυμόμαστε π.χ. το «Μαύρο στον μισογυνισμό και σε κάθε μορφή σκοταδισμού στις εκλογές των καθηγητών!» ή το «Φρένο στο Φακέλωμα των συναδέλφων από την παράταξη των “Ελεύθερων”!».
Ωστόσο η ζωή είναι ρόδα, που γυρίζει και κάποιοι αναγκάζονται να γλύψουν εκεί, που κάποτε έφτυναν. Ακόμα κι αυτοί όμως έχουν δικαίωμα στο λάθος και εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις, για λόγους ανθρωπιστικούς, στεκόμαστε δίπλα στον συνάδελφο, που έχει ανάγκη, παραμερίζοντας τυχόν προσωπικές αντιπαραθέσεις, ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά, που δεν φταίνε σε τίποτα.
Αυτό όμως που δεν δεχόμαστε με τίποτα είναι η επιστροφή στην προ του 2013 κατάσταση. Δεν δεχόμαστε δάνεια από το παράθυρο, χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ., δάνεια που έχουν τη μορφή της προσωπικής εξυπηρέτησης και όχι τη μορφή της αλληλεγγύης. Τα δάνεια θα πρέπει να δίνονται με τα ίδια κριτήρια σε όλους τους συναδέλφους, που έχουν πραγματική ανάγκη, και με τους ίδιους ξεκάθαρους όρους αποπληρωμής.
Ρωτάμε λοιπόν τον πρώην Πρόεδρο Αντωνίου και τον πρώην Ταμία Συμεωνίδη. Δόθηκε το συγκεκριμένο δάνειο στον ή στην συνάδελφο; Αν ναι, με ποιες διαδικασίες δόθηκε, αφού δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ.; Ποιο το ύψος του δανείου και ποιες οι προϋποθέσεις αποπληρωμής; Και τέλος πρώην Πρόεδρε Αντωνίου, πώς είναι δυνατόν η αποπληρωμή ενός δανείου να γίνεται εξ ολοκλήρου μετά την λήξη της θητείας του Δ.Σ., όταν εσύ ο ίδιος στο παρελθόν θεωρούσες απαραίτητη προϋπόθεση, κάθε δάνειο να εξοφλείται πριν τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. Εκτός κι αν αυτό ήταν απλά ένα ακόμα καψόνι για κάποιους, που απλά δεν συμπαθούσες.
Και για να κλείσουμε το 4ο μέρος, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να διαβάσουν και τα προηγούμενα τρία (3) μέρη, να πούμε και κάτι ακόμα. Η συγκριμένη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., που τυπικά ποτέ δεν ξεκίνησε, ήταν για την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00. Αν θυμάστε, το πρώτο δικόγραφο, το πλαστό, κατατέθηκε από τον πρώτο δικηγόρο την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021. Δεν υπάρχει δικηγόρος, όσο μάγκας και να είναι, που να πήρε την εντολή κατάθεσης δικογράφου το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 13:18 να κατάθεσε στο Πρωτοδικείο ένα δικόγραφο πέντε (5) σελίδων με τεκμηρίωση και αναφορά σε πάνω από τριάντα (30) νόμους, Υ.Α. και Κ.Υ.Α. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η συγκεκριμένη εντολή του δόθηκε πριν την συνεδρίαση της Τρίτης. Το ότι ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου, ξέχασε να το βάλει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και ξέχασε να το αναφέρει στα παρόντα μέλη πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ας το κρίνει ο κάθε ένας από εσάς, πριν το κρίνουν τα δικαστήρια.
Ακολουθούν μερικές βαρετές πληροφορίες, πλην όμως απαραίτητες για όποιον θέλει να καταλάβει με ποιον τρόπο οι πειρατές διαχειρίζονται το κομματικό μαγαζάκι, που φέρει το όνομα της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας.
Στη διάρκεια της τριετίας μετρήσαμε 52 συνεδριάσεις. 52 φορές ζητήσαμε το ίδιο πράγμα, που είναι το αυτονόητο για κάθε σωματείο ακόμα και για κάθε παράγκα. Να τηρείται το καταστατικό. Και τι λέει το ρημάδι το καταστατικό;
Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 14, παρ. 1) το Δ.Σ. έπρεπε να συνεδριάζει τακτικά δύο (2) φορές το μήνα. Έχουμε και λέμε. 3 χρόνια επί 12 μήνες το χρόνο επί 2 συνεδριάσεις το μήνα μας κάνει … μας κάνει 72 συνεδριάσεις. Και μιλάμε μόνο για τις τακτικές, διότι οι έκτακτες δεν συνυπολογίζονται. Ο συνδικαλισμός όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μια σκληρή δουλειά για τους επαγγελματίες συνδικαλιστές, οπότε στη λογική του δημοσίου, όσο μπορούν την αποφεύγουν.
Η ώρα και η μέρα των τακτικών συνεδριάσεων σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 14, παρ. 3) ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Αμ δε. Η θητεία Αντωνίου αποδείχθηκε ενός ανδρός αρχή. Κρατάμε μια επιφύλαξη για το «ανδρός» και για το «αρχή». Διάφοροι συνειρμοί, που γεννιούνται, δυστυχώς δεν μπορούν να εκφραστούν δημοσίως.
Παρά το ότι οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πραγματοποιούνταν παραδοσιακά κάθε 1η και 3η Τρίτη κάθε μήνα στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε. στις 20:00 το βράδυ, στη διάρκεια της τριετίας ο πρώην (πλέον) Πρόεδρος χωρίς σχετική απόφαση του Δ.Σ., άλλαζε από μόνος του τόσο την μέρα όσο και την ώρα ή ακόμη και τον τόπο των συνεδριάσεων, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., τα οποία μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων την μέρα, την ώρα και τον τόπο κάθε συνεδρίασης, αδυνατούσαν να προγραμματίσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες σε κάθε συνεδρίαση. Ήταν ένα συνεχές καψόνι, όπου κάθε βδομάδα περιμέναμε την πρόσκληση σε συνεδρίαση, χωρίς αυτή να έρχεται ή όταν αυτή ερχόταν, φρόντιζε ο Πρόεδρος να απουσιάζει ο ίδιος από τις συνεδριάσεις, που αυτός συγκαλούσε, με αστείες δικαιολογίες ή ακόμα και εντελώς αδικαιολόγητα.
Την Ημερήσια Διάταξη των τακτικών συνεδριάσεων του Δ.Σ. καταρτίζει ο Πρόεδρος με το Γεν. Γραμματέα, αφού λάβουν υπόψη τους τις απόψεις των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και την ανακοινώνει μαζί την πρόσκληση στα μέλη του Δ.Σ. τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση (άρθρο 14, παρ. 2). Τα ανωτέρω δεν τηρήθηκαν ούτε μία φορά στη διάρκεια των 3 χρόνων της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. Ο πρώην Πρόεδρος δεν μερίμνησε ούτε μία φορά στα τρία (3) χρόνια, ώστε να αποστείλει εγκαίρως την ημερήσια διάταξη (συνήθως την ίδια μέρα ή αργά το βράδυ της προηγούμενης προς την συνεδρίαση μέρας).
Έτσι λοιπόν και για την τελευταία αυτή συνεδρίαση ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου επέλεξε κατά την προσφιλή του τακτική να στείλει email στις 9:25 το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου 2021, ορίζοντας την συνεδρίαση για τη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00, χωρίς να προσδιορίζει τον τόπο, βάζοντας ένα μοναδικό θέμα:
1. ΔΑΝΕΙΟ Ζ**** Φ***
Ούτε λόγος για εκλογές ή ορισμό προσωρινής διοίκησης ή άλλα σοβαρά θέματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μόνο το συγκεκριμένο δάνειο ήταν η μεγάλη πρεμούρα του Προέδρου και ο πολύ σοβαρός λόγος για να διαταράξει τη νιρβάνα στην οποία είχε πέσει το Σωματείο.
Παρόντα τα έξι (6) μέλη του Δ.Σ. Απών ο Γενικός Γραμματέας Αστέριος Τόκας. Να πούμε βέβαια ότι αυτό γινόταν συστηματικά στη διάρκεια της τριετίας. Μία ερχόταν ο Πρόεδρος και μια ο Γενικός Γραμματέας, εναλλάξ. Μία μέσα, μία έξω η υπηρεσία για να μην κουράζονται τα παλικάρια, καθότι υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις και η υποχρέωση προς το κόμμα μπαίνει καμιά φορά σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και όταν εμφανίζονταν και οι δύο, συνήθως ο ένας από τους δύο ερχόταν μία ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη ή ακόμα και πέντε (5) λεπτά πριν την λήξη, μόνο και μόνο για να μην θεωρηθεί απών.
Σύμφωνα με το καταστατικό (είπαμε, θα σας πρήξουμε με το καταστατικό) σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. τακτικές ή έκτακτες, τηρούνται πρακτικά σε ειδικό βιβλίο και υπογράφονται το αργότερο πριν από την επομένη συνεδρίαση, η οποία δεν πραγματοποιείται, αν δεν υπογραφούν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης» (άρθρο 14, παρ. 3).
Η συγκεκριμένη υποχρέωση του Γενικού Γραμματέα Αστέριου Τόκα (άρθρο 21, παρ. 3) με ευθύνη του Προέδρου Χρήστου Αντωνίου (άρθρο 19, παρ. 5) δεν υλοποιήθηκε ούτε μία φορά στην διάρκεια των τριών χρόνων της θητείας του Δ.Σ., παρά τα συνεχή αιτήματά μας. Επιπλέον, όσα από τα πρακτικά έχουν συνταχθεί, περιέχουν λάθη, ανακρίβειες και σε κάποιες περιπτώσεις παραποιούν σκοπίμως τις απόψεις, που διατυπώσαμε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Τα λάθη αυτά, παρά το ότι επανειλημμένα έχουν επισημανθεί, ενίοτε παρέμειναν αδιόρθωτα, κάτι που μας οδήγησε στην κατάθεση σχετικού εγγράφου στην συγκεκριμένη τελευταία συνεδρίαση του 2021.
Έτσι λοιπόν στην τελευταία αυτή συνεδρίαση ζητήσαμε για μία και μοναδική φορά να τηρηθεί το καταστατικό και να υπογραφούν τα πρακτικά πριν αρχίσει η συνεδρίαση. Φυσικά, πρακτικά δεν υπήρχαν. Ο Γενικός Γραμματέας ήταν απών και ο Πρόεδρος Αντωνίου δεν φρόντισε να τα φέρει ο ίδιος, ως είθισται.
Για να αντιληφθεί και ο πιο δύσπιστος τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου την λειτουργία του Σωματείου, σας μεταφέρουμε την σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. 1,5 μήνα νωρίτερα στις 2 Νοεμβρίου 2021, επίσης ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ. Φυσικά, η σύγκληση της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχε γίνει από τον ίδιο των πρώην Πρόεδρο Αντωνίου μία μέρα πριν, την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στις 6:23 το απόγευμα, επαναλαμβάνοντας την πάγια πρακτική παραβίασης του καταστατικού.
Μπουλούμης Δημήτριος: «Συνάδελφοι καλημέρα. Nα υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να σταλούν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., οι καταστάσεις με τα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΛΜΕ και ότι σύμφωνα με το καταστατικό, πρώτα θα πρέπει να υπογραφούν τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίασης και μετά να αρχίσει η συνεδρίαση. Επίσης σας υπενθυμίζω ότι εδώ και πολλούς μήνες, μολονότι έκανα γραπτώς τις διορθώσεις των πρακτικών, αυτά δεν έχουν έρθει στο συμβούλιο προς υπογραφή».
Αντωνίου Χρήστος: «1. Τα πρακτικά είναι στο pc της ΕΛΜΕ διορθωμένα μπορείς να πας τα δεις. 2. Ο ταμίας έχει εδώ και καιρό προωθήσει τις καταστάσεις σε όλους μας.»
Αφήνουμε το δεύτερο ψέμα του πρώην Προέδρου για το επόμενο επεισόδιο και ας σταθούμε στο πρώτο. Όσοι συμμετέχετε σε συλλογικά όργανα (συλλόγους, σωματεία, επιτροπές κλπ) έτσι κάνετε; Όταν θέλετε να ελέγξετε τα πρακτικά, πριν τα υπογράψετε, πηγαίνετε στην έδρα του Συλλόγου ή του Σωματείου, ανοίγετε τον υπολογιστή και ψάχνετε να βρείτε τα πρακτικά σε ψηφιακή μορφή; Κι αν αυτό φαίνεται σε κάποιους λογικό, δεν θα πρέπει τα πρακτικά ξανά να ελεγχθούν, όταν έρθουν πλέον για υπογραφή σε έντυπη μορφή, για την περίπτωση, που κάποιος στο ενδιάμεσο τα έχει τροποποιήσει;
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για να μπει κάποιος στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε., θα πρέπει πρώτα να μπει στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου. Πριν από μερικά χρόνια όμως οι κλειδαριές άλλαξαν και από την πόρτα, που είναι δίπλα στην είσοδο των γραφείων της Ε.Λ.Μ.Ε., ο πρώην Πρόεδρος αποφάσισε ότι για λόγους ασφαλείας έπρεπε να έχει κλειδιά μόνο αυτός. Επομένως για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα πρακτικά της Ε.Λ.Μ.Ε. θα πρέπει να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια και να πηδήξει πάνω από τα κάγκελα του 5ου Γυμνασίου. Και καλά ο Μπουλούμης είναι ορειβάτης και θα τα καταφέρει, ο Βαρδακώστας όμως πώς θα καταφέρει να περάσει τα 110 κιλά του πάνω από τα κάγκελα, χωρίς να σκάσει σαν καρπούζι;
Επιστροφή στην Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Είπαμε. Μπορούμε να ταξιδεύουμε στον χρόνο με την ταχύτητα του φωτός. Μιας και πρακτικά για υπογραφή δεν υπήρχαν, η συνεδρίαση δεν μπορούσε να γίνει. Προτείναμε να αναβληθεί η συνεδρίαση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να προσκομιστούν και να υπογραφούν τα πρακτικά. Άλλωστε δεν μιλάμε μόνο για τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά για όλα τα ανυπόγραφα πρακτικά της τριετίας μιας και δεν θα υπήρχε δυνατότητα να υπογραφούν κάποια άλλη στιγμή, αφού ήταν η τελευταία συνεδρίαση και η θητεία του Δ.Σ. έληγε οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου.
Συναντήσαμε την κάθετη άρνηση των κομματικών συνδικαλιστών, οι οποίοι επέμειναν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, όπως και να ’χει. Η μόνη τους έγνοια ήταν να δοθεί το δάνειο και να μη αναγκαστούν να επιστρέψουν την επόμενη μέρα και να «χάσουν» άλλο ένα απόγευμα.
Συνάδελφοι, στα εννιά (9) χρόνια, που είμαστε μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. δεν αρνηθήκαμε ποτέ δάνειο σε συνάδελφο, που έχει ανάγκη, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν, πριν το 2013, υπήρξαν θαλασσοδάνεια, που, είτε δεν πληρώθηκαν ποτέ, είτε πληρώθηκαν με καθυστέρηση πολλών χρόνων (μεταξύ αυτών και κάποια που πήραν μέλη του συγκεκριμένου Δ.Σ.).
Δεν αρνηθήκαμε δάνειο ακόμα και σε συναδέλφους, που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα στα ποινικά δικαστήρια και έχουν περάσει από πειθαρχικό ή εκκρεμεί γι’ αυτούς η παραπομπή τους στο πειθαρχικό. Ούτε σ’ αυτούς που μας έβριζαν το 2014 και σε κάθε ευκαιρία με άρθρα τους στον ηλεκτρονικό τύπο. Θυμόμαστε π.χ. το «Μαύρο στον μισογυνισμό και σε κάθε μορφή σκοταδισμού στις εκλογές των καθηγητών!» ή το «Φρένο στο Φακέλωμα των συναδέλφων από την παράταξη των “Ελεύθερων”!».
Ωστόσο η ζωή είναι ρόδα, που γυρίζει και κάποιοι αναγκάζονται να γλύψουν εκεί, που κάποτε έφτυναν. Ακόμα κι αυτοί όμως έχουν δικαίωμα στο λάθος και εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις, για λόγους ανθρωπιστικούς, στεκόμαστε δίπλα στον συνάδελφο, που έχει ανάγκη, παραμερίζοντας τυχόν προσωπικές αντιπαραθέσεις, ειδικά όταν υπάρχουν και παιδιά, που δεν φταίνε σε τίποτα.
Αυτό όμως που δεν δεχόμαστε με τίποτα είναι η επιστροφή στην προ του 2013 κατάσταση. Δεν δεχόμαστε δάνεια από το παράθυρο, χωρίς αποφάσεις του Δ.Σ., δάνεια που έχουν τη μορφή της προσωπικής εξυπηρέτησης και όχι τη μορφή της αλληλεγγύης. Τα δάνεια θα πρέπει να δίνονται με τα ίδια κριτήρια σε όλους τους συναδέλφους, που έχουν πραγματική ανάγκη, και με τους ίδιους ξεκάθαρους όρους αποπληρωμής.
Ρωτάμε λοιπόν τον πρώην Πρόεδρο Αντωνίου και τον πρώην Ταμία Συμεωνίδη. Δόθηκε το συγκεκριμένο δάνειο στον ή στην συνάδελφο; Αν ναι, με ποιες διαδικασίες δόθηκε, αφού δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ.; Ποιο το ύψος του δανείου και ποιες οι προϋποθέσεις αποπληρωμής; Και τέλος πρώην Πρόεδρε Αντωνίου, πώς είναι δυνατόν η αποπληρωμή ενός δανείου να γίνεται εξ ολοκλήρου μετά την λήξη της θητείας του Δ.Σ., όταν εσύ ο ίδιος στο παρελθόν θεωρούσες απαραίτητη προϋπόθεση, κάθε δάνειο να εξοφλείται πριν τη λήξη της θητείας του Δ.Σ. Εκτός κι αν αυτό ήταν απλά ένα ακόμα καψόνι για κάποιους, που απλά δεν συμπαθούσες.
Και για να κλείσουμε το 4ο μέρος, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να διαβάσουν και τα προηγούμενα τρία (3) μέρη, να πούμε και κάτι ακόμα. Η συγκριμένη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., που τυπικά ποτέ δεν ξεκίνησε, ήταν για την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00. Αν θυμάστε, το πρώτο δικόγραφο, το πλαστό, κατατέθηκε από τον πρώτο δικηγόρο την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021. Δεν υπάρχει δικηγόρος, όσο μάγκας και να είναι, που να πήρε την εντολή κατάθεσης δικογράφου το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στις 13:18 να κατάθεσε στο Πρωτοδικείο ένα δικόγραφο πέντε (5) σελίδων με τεκμηρίωση και αναφορά σε πάνω από τριάντα (30) νόμους, Υ.Α. και Κ.Υ.Α. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η συγκεκριμένη εντολή του δόθηκε πριν την συνεδρίαση της Τρίτης. Το ότι ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου, ξέχασε να το βάλει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και ξέχασε να το αναφέρει στα παρόντα μέλη πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ας το κρίνει ο κάθε ένας από εσάς, πριν το κρίνουν τα δικαστήρια.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούν δημιούργημα αυτού που τα γράφει και το OlymposPress.gr διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής τους χωρίς προειδοποίηση αν αναφερθεί ότι προσβάλλουν ή είναι αντίθετα στον νόμο.